Κλίμα συνεργασίας και εξωστρέφειας στην Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία

on .

BLAXOI PAGKOSMIA AMFIKTONIA

• Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση έκανε η Παγκόσμια  Βλαχική Αμφικτιονία, η οποία έλαβε χώρα στο Μοναστήρι. Ο Πρόεδρός της Μιχάλης Μαγειρίας εκ μέρους του Δ.Σ. έκανε απολογισμό της δράσης της Αμφικτιονίας η οποία έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας και έχει εδραιώσει την θέση της στην συνείδηση του απανταχού βλαχόφωνου στοιχείου ως διαχρονικό μητροπολιτικό Κέντρο, τονίζοντας ότι έρχονται να προστεθούν στην δύναμή της και καινούργια μέλη. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι η Π.Β.Α. έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια ν’ αγκαλιάσει τους απανταχού βλαχόφωνους με κατανόηση πρωτοστατώντας στην επανασύνδεσή τους με το μητροπολιτικό κέντρο της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης που είναι η Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε και στις συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Παγκόσμια  Βλάχικη Αμφικτιονία με παρόμοιους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος.

Στη συνέχεια έγινε η συγκρότηση σε σώμα του νέου  Δ.Σ της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας, Πρόεδρος της οποίας επανεξελέγη ο κ. Μαγειρίας. Πιο συγκεκριμένα, η σύνθεσή του έχει ως εξής: Πρόεδρος Μαγειρίας Μιχάλης. Γραμματέας: Ηλιέφσκι Γεώργιος (Μπίτολα). Α’  Αντιπρόεδρος: Πότσι Θανάσης (Αλβανία). Β’ Αντιπρόεδρος: Μίχας Ζήσης (Καναδάς). Γ’ Αντιπρόεδρος: Γκρεμόζης Βασίλης   (Γερμανία). Ταμίας: Αμπατζής Βασίλης (Κρούσοβο). Μέλη: Λένα  Αρμπέν (Αλβανία), Μαρτίνοβιτς  Αριστοτέλης (Σερβία), Ζιακούλης Αστέριος (Σουηδία), Λιούτας Κυριάκος (Καναδάς). Επίτιμος πρόεδρος: Λαζάρου Αχιλλέας. Αναπληρωματικά μέλη: Στέλλα Πατσίλη, Ερβιν Στέφα, Αναστας Τζέγκα.

Στην συνέχεια έλαβε χώρα η 10η Ανοιχτή Συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας με την παρουσία των νεοεκλεγμένων μελών του Δ.Σ. και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Μοναστήρι (Μπίτολα) Αλεξάνδρου Βιδούρη.

Μέσα σ’ ένα κλίμα αλληλεγγύης, συνεργασίας και εξωστρέφειας  οι σύνεδροι στις τοποθετήσεις τους τόνισαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας και προτίθενται να συνεχίσουν να  εργάζονται με αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη ώστε ν’ αναδειχθεί με ενάργεια, εξωστρέφεια και δυναμισμό εντός και εκτός των ελληνικών τειχών η γνήσια και αυθεντική έκφραση της λατινόφωνης ρωμιοσύνης δίνοντας έμφαση στην ιστορική της ταυτότητα και στις ιστορικές αξίες και ρίζες της.