Την προτομή του Μάρκου Μπότσαρη αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής

on .

APOKALYPTHRIA MPOTSARH TASOYLAS

• Ο Σουλιώτης ήρωας και αρχιστράτηγος Μάρκος Μπότσαρης (1790-1823),  ο σπουδαίος αυτός πολέμαρχος, τιμήθηκε με τα αποκαλυπτήρια προτομής του, που έγιναν, το Σάββατο στο Παλαιοχώρι Μπότσαρη της Λάκκας Σουλίου του Δήμου Δωδώνης, όπου, όπως αναγράφεται στην προτομή, γεννήθηκε. 

Σεμνή η τελετή, αλλά ξεπήδησε από αυτή το επιφώνημα του θαυμασμού για την παλληκαριά και τη θυσία του Μάρκου Μπότσαρη. 

Η προτομή του Μάρκου Μπότσαρη έγινε με χορηγία του αξιόλογου ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη σε μνήμη του προέδρου του Θεμιστοκλή Σοφούλη και με τη συνδρομή του δραστήριου Συλλόγου «Οι Φίλοι του Σουλίου».

Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κων/νος Τασούλας, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια. 

Το παρών έδωσαν ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, εκπρόσωποι τοπικών στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών κ. ά.

Ο Μάρκος Μπότσαρης, ένας από τους γιούς του Κίτσου Μπότσαρη και της Χριστίνας Παπαζώτου-Γιώτη, με  την τόλμη του έτρεξε στη δόξα.

Και φανερώθηκε ότι χωρίς την απόφαση οι πόθοι δεν έχουν καμία αξία. 

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής υπήρξε σημαντική η προσφορά του και η θυσία του όχι μόνο στο Σούλι, αλλά και στην κήρυξη και της εδραίωσης της Ελληνικής Επανάστασης.

Η προτομή αυτή, όπως και οι άλλες, που έχουν στηθεί, προς τιμή του θρυλικού οπλαρχηγού, εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό. Να μη σβήσουν οι ένδοξοι Σουλιώτες σαν πληγωμένα πουλιά στα βυθισμένα στις σκιές ερείπια του Τετραχωρίου. 

Και η ανάσταση του Σουλίου να υψωθεί σε όμορφο ιδανικό.  Έτσι ώστε οι λιθοσωροί, αλλά και τα ερημωμένα κτίσματα, καθώς και τα κόκαλα των ηρώων, που σκεπάστηκαν με χώματα, χορτάρια και αγριολούλουδα και ό,τι ύφαινε μια περασμένη δοξασμένη ζωή να μη χαθεί.

Να μην κλείσει ο κύκλος ενός κόσμου, που άνθισε αιώνες και κοιμάται αιώνες κάτω από την ίδια γη.

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ