Συγκίνηση χθες σε Γράμμο – Βίτσι για τη νίκη του Ελληνικού Στρατού το 1949

on .

GRAMMOS BITSI MNHMOSYNO

• Με λαμπρότητα και σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, της Ε.Β. Χωροφυλακής και της Ε.Β. Αεροπορίας, τελέστηκε χθες Κυριακή μνημόσυνο, καθώς και ο εορτασμός της επετείου της νίκης των Ενόπλων Δυνάμεων της 29ης Αυγούστου 1949, για τις επιχειρήσεις σε Γράμμο και Βίτσι.

«Παρών» στη θεία λειτουργία και στο μνημόσυνο ήταν ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων της τοπικής μητροπόλεως. 

Μετά τη θεία λειτουργία, ακολούθησε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων.  Ακολούθως οι διοργανωτές της εκδήλωσης μνήμης, απόστρατοι της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ), έκαναν έπαρση σημαίας και διαβάστηκαν τα ονόματα των πεσόντων ανδρών.

Στη συνεχεία ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων, κ. Δημήτριος Καλησπεράτης απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ για λίγο το λόγο έλαβε και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Κων/νος Μπογδάνος που αναφέρθηκε στην αξία της θυσίας των πεσόντων του Στρατού. Διαβάστηκε επίσης μήνυμα της βουλευτού Ιωαννίνων κ. Μαρίας Κεφαλά.

Ακολούθησαν ομιλίες και ο πανηγυρικός λόγος από τον Υποστράτηγο ε. α. κ. Χρήστο Μπολώση, ο οποίος έκανε μια περιεκτική ιστορική ομιλία, αναλύοντας τη σημασία των νικηφόρων επιχειρήσεων του Στρατού τον Αύγουστο του 1949.

Ο μητροπολίτης κ. Ανδρέας, στη σύντομη ομιλία του, συνεχάρη τους προσκυνητές για την παρουσία τους και έκανε αναφορά στον αείμνηστο Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, ο οποίος υπήρξε Ιερολοχίτης, ενώ στη συνεχεία πολέμησε σε Γράμμο και Βίτσι, προασπίζοντας την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδος, υπακούοντας τις εντολές της  ελληνικής κυβέρνησης της εποχής. 

Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση πολλών στεφάνων από τις ενώσεις Απόστρατων Στρατού, Σωμάτων ασφαλείας, αντιστασιακών οργανώσεων κλπ., ενώ στο τέλος όλοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. 

-Σημειώνεται ότι τρισάγιο τελέσθηκε στο κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης για τους πεσόντες άνδρες της Χωροφυλακής στη μάχη του 1948.