Τιμήθηκε το Σάββατο η μνήμη των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι

on .

STAVRAKI EKDHLOSH EKTELESTHENTWN

• Τη μνήμη των εκτελεσθέντων συμπολιτών μας, που καταδικάστηκαν σε θάνατο το 1948 στα Γιάννενα τίμησαν το Σάββατο με μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου στο Σταυράκι, ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς και εκπρόσωποι των αρχών και φορέων της πόλης.

Εβδομήντα τέσσερα (74) χρόνια μετά οι οικογένειες των εκτελεσθέντων συνεχίζουν να τιμούν τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων.Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος επιχείρησε όπως ανέφερε, να προσεγγίσει την πολιτική διαχείριση μιας άκρως τραυματικής μνήμης, όπως είναι η μνήμη ενός εμφυλίου πολέμου. «Και με άλλα λόγια ποια είναι ή ποια οφείλει να είναι η κουλτούρα μιας τραυματικής μνήμης της χειρότερης, όπως είναι η μνήμη μετά από έναν εμφύλιο σπαραγμό» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Νάμαστε ξανά στη μαύρη επέτειο. Σήμερα όμως, θα μου επιτρέψετε να παρακάμψω το «πώς έγινε το αποτρόπαιο γεγονός της εκτέλεσης», αλλά και το «γιατί συντελέστηκε αυτό το τερατούργημα, ανάμεσα σε τόσα και τόσα άλλα». Και ο λόγος είναι ο εξής: Ήδη, μπαίνουμε σε μια πλανητική πλέον αβεβαιότητα. Ο πλανήτης όλος με κομμένη την ανάσα  παρακολουθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον νέο Αρμαγεδδόνα  που συντελείται  και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης. Σαν να μη μάθαμε τίποτα από τους δύο Παγκοσμίους πολέμους του αιώνα των άκρων» ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστή η διάσημη πρόταση του Χέγκελ που έλεγε ότι ‘η ιστορία ένα διδάσκει ότι δεν διδάσκει τίποτε’.  Πράγματι η ιστορία δεν διδάσκει τίποτε και άρα ούτε και οι επέτειοι. Δεν διδάσκει τίποτα, όχι γιατί δεν έχει να διδάξει. Έχει να διδάξει και η ιστορία και οι επέτειοι. Διδάσκει όμως μόνον, αν υπάρχουν μαθητές που να ενδιαφερθούν να μάθουν από το παρελθόν που ποτέ δεν παρέρχεται. Τότε θα δουν ότι η ιστορία σίγουρα διδάσκει και άρα και οι επέτειοι.  Ή, τουλάχιστον προειδοποιεί, σημαίνει και επισημαίνει, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα λάθη του παρελθόντος. Η ιστορία όμως όπως και οι επέτειοι, σημαίνουν και προειδοποιούν μόνον όσους εγκύπτουν με διάθεση μαθητείας να ακούσουν τα μηνύματά της…».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη, καθώς και εκπροσώπους της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και της Κοινότητας Σταυρακίου.

Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων. Η εκδήλωση μνήμης έκλεισε με ενός λεπτού σιγή.