Το Δημόσιο έχει την ιδιοκτησία των οικημάτων στο ιστορικό Σούλι 4 Απόγονος των Τζαβελαίων ανακαίνισε σπίτι, αλλά δεν έχει τα δικαιώματά του!

on .

SOYLI APOPSH

• Φαίνεται παράδοξο, στο ελληνικό κράτος, όμως, τίποτε δεν είναι περίεργο.

Όπως είπε σε πρόσφατη εκδήλωση για τη μάχη των Σουλιωτών στο Σιστρούνι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, «όλες οι εκτάσεις και τα οικήματα στο ιστορικό Σούλι ανήκουν στο δημόσιο. Ανακαίνισε ένα σπίτι η οικογένεια Τζαβέλλα, αλλά ούτε καν τη χρήση έχει. Ζητάμε σε όποιον κάνει αναστήλωση σ' ένα από τα παλαιά σπίτια, με τους κανόνες του υπουργείου Πολιτισμού, να παίρνει τη χρήση για 25 χρόνια και να μπορεί να χτίσει ξενώνα και άλλες κατασκευές».

Είναι ενδεικτικό ότι η οικία του θρυλικού οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλα αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή με πρωτοβουλία του κ. Λάμπρου Τζαβέλα, Ταξ/χου ε.α. και 7ου κατά σειρά απoγόνου του θρυλικού οπλαρχηγού Λάμπρου Τζαβέλλα.

Η προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής οικίας ήταν μια επώδυνη και χρονοβόρα διαδικασία, που ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 2020, αφού χρειαζόταν οι σχετικές άδειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία έκανε και τις υποδείξεις για την πορεία της αναστήλωσης.

Αλλά ούτε το δημόσιο, ούτε κανένας άλλος φορέας χρηματοδότησαν το έργο, αλλά όλα τα έξοδα τα κάλυψε η οικογένεια Τζαβέλλα.

Παρ' όλα ταύτα δεν έχει τη χρήση της οικίας!!!

Για να βγει το Σούλι από την εγκατάλειψη χρειάζεται να λυθεί το πρόβλημα αυτό, με τους απαραίτητους όρους, βέβαια, και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μην είναι το Σούλι ένα ξεχασμένο παρελθόν, ένας ερημωμένος χώρος, αλλά ένα ζωντανό παρόν, που θα ακτινοβολεί στο μέλλον...  

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ