Ανεξίτηλο το σημάδι της ναζιστικής θηριωδίας!

on .

KEFALOBRYSO EKDHLOSH 11 7 22

• Είναι πολλά τα χωριά σε όλο τον Νομό Ιωαννίνων αλλά και γενικότερα στην Ήπειρο που κουβαλούν ανεξίτηλο το σημάδι της ναζιστικής θηριωδίας, την οποία βίωσαν στην περίοδο της

κατοχής, με τους κατακτητές να πυρπολούν σπίτια, καταστήματα και εκκλησίες και να εκτελούν δεκάδες μικρούς και μεγάλους κατοίκους στο καθένα. 

Οι δραματικές εκείνες μνήμες ξύπνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κεφαλόβρυσο του Πωγωνίου και στο Αηδονοχώρι και το Μολυβδοσκέπαστο της Κόνιτσας όπου έλαβαν χώρα επετειακές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμά τους από τους Γερμανούς. 

Στο Κεφαλόβρυσο

Για προσκύνημα στη μνήμη ενός δράματος που συγκλόνισε όλο το Πωγώνι έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον χαιρετισμό του την Κυριακή κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο 79 ετών από το Ολοκαύτωμα Κεφαλοβρύσου και χαρακτήρισε την επίθεση των ναζί στο χωριό ως μία πράξη ασύλληπτης βαρβαρότητας που παραβίασε κάθε ανθρώπινο νόμο αλλά και κάθε νόμο πολέμου. 

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης επισήμανε ότι είναι χρέος όλων να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα στο διηνεκές γιατί μόνο έτσι θα έχει αξία η θυσία τους. Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων/νος Καψάλης τόνισε πως ο χρόνος δε μπορεί να απαλύνει τον πόνο από την άδικη επίθεση κι ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις  προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να αναγνωριστεί το Κεφαλόβρυσο και επίσημα ως «Μαρτυρικό Χωριό».

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα γίνει ανακαίνιση του Μνημείου Πεσόντων αλλά και της πλατείας Κεφαλοβρύσου κι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, τους βουλευτές αλλά και την Περιφέρεια για τη συνδρομή. 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου Κωνσταντίνος Μεντής τονίζοντας πως «79 χρόνια πριν, η ιστορία του χωριού μας άλλαξε για πάντα. 22 συντοπίτες μας, 22 ήρωες, χάθηκαν άδικα. Έπεσαν θύμα μιας μανίας χωρίς καμία λογική, κανένα νόημα, που έκανε το Κεφαλόβρυσο μία ακόμη κουκίδα στο μεγάλο χάρτη με τα Ολοκαυτώματα ανά την Ελλάδα». 

Οι εκδηλώσεις

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Θηρεσία Γιάννενα, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων λέγοντας ότι η ιστορική μνήμη των λαών δεν μπορεί να είναι επιλεκτική, για να ανατρέχει σε ένδοξες επετείους παρακάμπτοντας τραγικούς σταθμούς του ιστορικού βίου. 

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε η Ελευθερία Μεντή,  τη δεύτερη η  Έφη-Μαριάννα Τζιότζου και την τρίτη θέση έλαβε ο Ραφαήλ Σιούζιος.

…Στο Αηδονοχώρι 

Συνολικά 79 χρόνια συμπληρώνονται φέτος και από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, όπου το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού. 

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν Όρθρο, Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ναό του χωριού χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων στην πλατεία του Αηδονοχωρίου, κατάθεση στεφάνων, ομιλία και μικρή δεξίωση.  Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Οδυσσέας Πότσης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ερευνητής - εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αηδονοχωρίου Χριστόφορος Βλάχος με βάση το ιστορικό αρχείο του οποίου εκφωνήθηκε η κεντρική ομιλία από τη φιλόλογο Γιάννα Νίκου, μέσω της οποίας παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία της περιοχής, καταδεικνύοντας τα ανεξίτηλα αποτυπώματα της γερμανικής βαρβαρότητας στο Αηδονοχώρι. Η εκδήλωση έκλεισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο με ένα μοιρολόι από τον Σάββα Σιάτρα.  

Και στο Μολυβδοσκέπαστο

Η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του 1943 τιμήθηκε προχθές και στο Μολυβδοσκέπαστο του Δήμου Κόνιτσας. 

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν  Δοξολογία στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Μολυβδοσκεπάστου Απόστολο Τσίπη και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων από τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μολυβδοσκεπάστου Μιχαήλ Μάνη. 

Στο Μολυβδοσκέπαστο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, ο Υποδιοικητής του 583 Τάγματος Προκαλύψεως Ταγματάρχης Γεώργιος Ντόνας, ο τ. Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο πρ. Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μολυβδοσκεπάστου Σταμάτης Πρόκος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.