Αίσιο «επιστέγασμα» για το αρχ. Θέατρο Δωδώνης!

on .

DODONH THEATRO

• Σχεδόν 22 χρόνια πέρασαν από το καλοκαίρι του 2000 που το αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το μεγαλύτερο σε μέγεθος στον ελλαδικό χώρο, έκλεισε τις πύλες του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις προκειμένου να ξεκινήσει  η αποκατάσταση των κερκίδων του, η πέτρα των οποίων είχε υποστεί μεγάλη φθορά.

Από τότε… κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και, παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα, ειδικά τα πρώτα χρόνια, φτάσαμε στο σήμερα που έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και των εννέα κερκίδων του κατώτερου διαζώματος του Θεάτρου, το οποίο εξάλλου άνοιξε και πάλι εδώ και μερικά καλοκαίρια για το κοινό φιλοξενώντας επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. 

 Σήμερα η παράδοση

Η επίσημη παράδοση του τόσο σημαντικού αυτού έργου, καθώς αφορά ένα από τα κορυφαία μνημεία της Ηπείρου και όχι μόνο, θα γίνει σήμερα, Τρίτη, ώρα 8 το βράδυ στο αρχαίο Θέατρο παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη που «έτρεξε» τις εργασίες των τελευταίων ετών, αλλά και του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος επίσης ως υπουργός Πολιτισμού συνέβαλε καίρια στο να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την αποκατάσταση του μνημείου. 

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα κάνουν επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Ομιλίες – παρουσιάσεις θα γίνουν από την αναπλ. Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και την Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων & Μουσείων Παρασκευή Γιούνη. 

Και συναυλία…

Η πανηγυρική παράδοση του αποκατεστημένου κάτω τμήματος του κοίλου του αρχαίου Θεάτρου συμπίπτει με την έναρξη του φετινού 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Έτσι, η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πλασιωθεί από συναυλία που θα δώσει στο Θέατρο η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βοστόνης ανοίγοντας την «αυλαία» του Φεστιβάλ υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς αρχιμουσικού Benjamin Zander. 

Στο μεσαίο διάζωμα

Φυσικά, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την πλήρη αποκατάσταση του Θεάτρου Δωδώνης. Μετά την κάτω ζώνη, ακολουθεί το μεσαίο διάζωμα στο οποίο θα μετακινηθεί τις επόμενες ημέρες η γερανογέφυρα για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ήδη πάντως, όπως ανέφερε αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ξεκινήσει η μετακίνηση εδωλίων, δηλαδή πέτρινων καθισμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν και να τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους. Ωστόσο, με το κάτω διάζωμα αποκατεστημένο, το αρχαίο Θέατρο θα μπορεί να φιλοξενεί απρόσκοπτα εκδηλώσεις.