Το Φεστιβάλ Δωδώνης μεγαλώνει και γίνεται όλο και πιο… διεθνές!

on .

THEATRO DODONHS

• Έξι ετών γίνεται φέτος το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο όσο πάει και… μεγαλώνει προσελκύοντας σημαντικά ονόματα του μουσικού στερεώματος, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, καθώς και τις κορυφαίες παραστάσεις κάθε καλοκαιριού. Φυσικά «μαγνήτης» είναι το ομώνυμο Θέατρο, η αναστήλωση του οποίου προχωράει με γοργούς ρυθμούς,  που και φέτος θα βρεθεί στο επίκεντρο του Φεστιβάλ. Η «αυλαία» θα ανοίξει με ένα σημαντικό γεγονός, με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης, ωστόσο, εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν και σε άλλες περιοχές του Δήμου Δωδώνης όπως έγινε γνωστό χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντίνος Παππάς και εκπρόσωποι των μεγάλων χορηγών της διοργάνωσης. 

O Χρ. Ντακαλέτσης

«Το Φεστιβάλ Δωδώνης έφτασε, αισίως, στην 6η χρονιά υλοποίησής του. Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση κι ανάπτυξη, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε ποικίλα ζητήματα και προκλήσεις, με αποκορύφωμα τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας, τα οποία μας δυσκόλεψαν αλλά δε μας νίκησαν», ανέφερε χθες ο Χρήστος Ντακαλέτσης.

Μιλώντας για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος Δωδώνης τόνισε πως φέτος κορυφώνεται η πάγια προσπάθεια των διοργανωτών για τη δημιουργία διεθνών συνεργειών με την υποδομή μίας από τις σπουδαιότερες συμφωνικές ορχήστρες του κόσμου, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης. Όπως είπε, η εν λόγω συναυλία συνδιοργανώνεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κι αποτελεί μια μεγάλη γιορτή, καθώς συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κάτω κοίλου του αρχαίου θεάτρου και της απόδοσής του στο κοινό. Με αυτή τη αφορμή θα βρεθεί εξάλλου στα Γιάννενα την ερχόμενη Τρίτη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σε πιο πολλούς χώρους

Στο μεταξύ, όπως τονίστηκε χθες, βούληση της Δημοτικής Αρχής Δωδώνης και του Πνευματικού του Κέντρου, παραμένει η ανάδειξη κατά το δυνατόν περισσότερων περιοχών του Δήμου, ως τόπων φιλοξενίας των φετινών φεστιβαλικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκε στον φετινό προγραμματισμό, μία εκδήλωση στη μαγευτική λίμνη Βιρού, στις Πηγές του Λούρου ποταμού στη Βουλιάστα και μία εκδήλωση στις Πηγές του Αχέροντα, στο Σιστρούνι. 

Τέλος, σημειώθηκε πως το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης διατηρεί την ταυτότητα και τις συνεργασίες των προηγούμενων ετών, όπως για παράδειγμα με το Εθνικό Θέατρο, αναπτύσσει νέες συμπράξεις με σπουδαίους εκπροσώπους της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ενισχύεται με τον επετειακό χαρακτήρα των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Επίσης, καινοτομεί, εντάσσοντας, για πρώτη φορά, μια πρωτότυπη καλλιτεχνική δράση που επαναπροσδιορίζει τη σχέση των θεατών με τον αρχαιολογικό χώρο, με τίτλο «picnic project».

Το πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη, 21 Ιουνίου στο αρχαίο Θέατρο με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων Βοστώνης. Συνεχίζεται στις 27 Ιουλίου με συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ενώ στις 30 Ιουλίου το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει εκεί τη «Μήδεια» του Μποστ. 

Την 1η Αυγούστου το Φεστιβάλ μεταφέρεται στις Πηγές Αχέροντα (Σιστρούνι) με συναυλία των Μπάμπη Τσέρτου και Νάντιας Καραγιάννη, ενώ στις 4 του μήνα επιστρέφει στο αρχαίο Θέατρο Δωδώνης με την επετειακή παράσταση για τη Μικρασία «Τα άνθη της καταστροφής». Στις 5 Αυγούστου το Φεστιβάλ πάει στη Λίμνη Βιρού (Πηγές Λούρου – Βουλιάστα), όπου οι Encardia θα δώσουν συναυλία, ενώ στις 6 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο αρχαίο Θέατρο Δωδώνης η «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. 

Στις 7 και 8 Αυγούστου θα λάβει χώρα στο αρχαίο Στάδιο Δωδώνης η δράση «Picnic Project» και στις 10 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την παράσταση «Αριστοφάνης-Ηρώνδας: contra tempo» στο αρχαίο Θέατρο. Τέλος, στις 12 Αυγούστου, βραδιά Πανσελήνου, θα εμφανιστεί στη Δωδώνη ο Ορφέας Περίδης.

Οι μεγάλοι χορηγοί 

Κλείνοντας ο κ. Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τους μεγάλους χορηγούς του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης, που είναι οι σπουδαίοι αρωγοί της προσπάθειας και του φετινού Φεστιβάλ. Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι εταιρείες: Βίκος, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Energean, και Χορηγοί είναι η Cosmote και η Νέα Οδός. 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, παρέστησαν εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, μεγάλου χορηγού του Φεστιβάλ Δωδώνης. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Ζωνίδης τόνισε πως η Συνεταιριστική στήριζε και θα στηρίζει πάντα τέτοιες πρωτοβουλίες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. «Ο πολιτισμός μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στην περιοχή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Ιωάννης Βουγιούκας είπε πως «η Τράπεζα του τόπου μας στηρίζει όχι μόνο την οικονομία του τόπου μας αλλά και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και τις αντίστοιχες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιφέρειά μας». 

Αναγνώστηκαν, τέλος, οι χαιρετισμοί των δύο άλλων μεγάλων χορηγών του Φεστιβάλ. Για τη βιομηχανία ΒΙΚΟΣ, το μήνυμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Φεστιβάλ Δωδώνης είναι για εμάς συνώνυμο με τους επιβλητικούς χώρους, τους σπουδαίους καλλιτέχνες και τον Ελληνικό Πολιτισμό».

Η κ. Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του τμήματος Εταιρικής Κοινωνική Ευθύνης του ομίλου Energean, αναφέρει μεταξύ άλλων στο δικό της χαιρετισμό για το Φεστιβάλ Δωδώνης πως «πρόκειται για μια διοργάνωση που ενισχύει το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Ηπείρου».