«Όνειδος» για τις βανδαλισμένες προτομές στο Άλσος Ιωαννίνων!

on .

GIOSEF KRYSTALLHS KONTZIOYLAS

• Μόνο περήφανα δεν δικαιούνται να νιώθουν τα Γιάννενα ως πόλη από την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι προτομές, οι οποίες υποτίθεται ότι  στολίζουν το λεγόμενο «Άλσος των ποιητών» στην οδό Βαλαωρίτου.

Όλες ανεξαιρέτως οι προτομές έχουν μουντζουρωθεί και βανδαλιστεί με σπρέι και χρώματα, ενώ ορισμένες… απουσιάζουν εντελώς από τα βάθρα τους, όπως με έκπληξη διαπίστωσαν οι μικροί μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, οι οποίοι στο πλαίσιο γιορτής που διοργάνωσαν με θέμα την ιστορία της πόλης μας, αλλά και άλλες δράσεις τους επισκέφθηκαν το Άλσος. Η θλιβερή κατάσταση των προτομών κινητοποίησε μαθητές και δασκάλους που ανέλαβαν πρωτοβουλία ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αποφάσισαν να επικοινωνήσουν σχετικά με τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει μία από τις προτομές του Άλσους, αυτή του Γ. Κοτζιούλα. Επίσης, σκοπεύουν να ενημερώσουν τη γειτονιά με αφίσα - ανακοίνωση για το πρόβλημα καλώντας την να αναλάβει δράση, για να προστατεύσει η ίδια το Άλσος.

Στο πλαίσιο αυτό, έστειλαν σχετική επιστολή και στον «Π.Λ.» με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για το Άλσος, αλλά και για τον δημόσιο χώρο γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα μας έχει αναδείξει και στο παρελθόν με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των προτομών του Άλσους. 

Η επιστολή

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στην επιστολή τους προς τον «Π.Λ.» αναφέρουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι προτομές στο Άλσος:

«Αξιότιμοι κύριοι συντάκτες του «Πρωινού Λόγου», 

Είμαστε οι μαθητές της Στ’ τάξης του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας για ένα πρόβλημα που υπάρχει στο «άλσος των ποιητών».

Το πρόβλημα είναι ότι οι προτομές των οκτώ ποιητών είναι ζωγραφισμένες με γκράφιτι και κάποιες δεν υπάρχουν ή έχουν βγαλμένες λεζάντες. Οι ποιητές αυτοί είναι πολύ σημαντικοί για την πόλη μας. Αυτοί οι άνθρωποι διαμόρφωσαν την ιστορία της πόλης μας και είναι πολύ άσχημο να έρχονται τουρίστες και να βλέπουν την «ιστορία» της πόλης μας κατεστραμμένη. 

Πιστεύουμε ότι είναι λάθος που κανείς δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα αυτό. Καλό θα είναι ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και να μην καταστρέφει την περιουσία του δήμου μας. Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας γι’ αυτό το πρόβλημα μέσω της εφημερίδας σας».