Δύο κύκλοι εκδηλώσεων για τη Μικρασιατική καταστροφή

on .

MIKRASIATES SYNENTEYKSH 10 6 22

• Oι πτυχές μίας από τις πιο δραματικές σελίδες στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, της Μικρασιατικής καταστροφής, θα αναδειχθούν μέσα από δύο μεγάλους κύκλους εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ και το Πνευματικό Κέντρο. Εκδηλώσεις που γίνονται με την καίρια συμβολή της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά του Προέδρου της Κώστα Τασούλα.

Ο πρώτος κύκλος ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα και θα καλύψει όλο το διάστημα του καλοκαιριού και ο δεύτερος θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Όπως τόνισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, σκοπός των εκδηλώσεων αυτών, που γίνονται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, είναι να αναδειχθούν οι πτυχές ενός από τα πιο τραυματικά γεγονότα της Νεοελληνικής ιστορίας και του αποτυπώματος που άφησαν στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. 

Διεθνές συνέδριο

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με τη διοργάνωση Διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, γεγονός για το οποίο ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 και το Σάββατο, 18 Ιουνίου με θέμα «Ο Πολιτισμικός Πλούτος των Μικρασιατών» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Πρόκειται για ένα διήμερο που φωτίζει γνωστές αλλά και λιγότερο γνωστές πτυχές του Μικρασιατικού Ελληνισμού και στο οποίο συμμετέχουν επιφανείς ακαδημαϊκοί και ερευνητές. 

Άλλες εκδηλώσεις

Ταυτόχρονα με το συνέδριο όπως έκανε γνωστό η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου στον εκθεσιακό χώρο του Πολυχώρου «Δ. Χατζής»  θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Στεφάνου με θέμα «Σκυφτοί και κουρασμένοι με τα χέρια σαν ανοιχτά φτερά», ένα αφιέρωμα στους Ζεϊμπέκηδες.

Επίσης, την Κυριακή, 26 Ιουνίου το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Σύλλογο Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας, τον Σύλλογο Μικρασιατών Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογος Καππαδόκων Κόνιτσας «Οι Ρίζες» θα παρουσιάσουν το δεύτερο μέρος της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης Μνήμη και τιμή στο Μικρασιατικό Ελληνισμό». Η επιμέλεια και ο συντονισμός της είναι των Ηλία Γκαρτζονίκα, Νίκου Νούσια και Βασίλη Ράπτη. 

Εξάλλου, το Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής που ξεκίνησε πέρυσι συνεχίζεται και φέτος με την θεματική του να αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από μουσικά σύνολα που θα παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές του Μικρασιατικού τραγουδιού. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 18 έως και την Κυριακή, 25 Ιουλίου σε διαφορετικά σημεία της πόλης με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών. 

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων 

Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή συμμετέχει και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το έργο «Μάθημα Ιστορίας» του Σάκη Σερέφα, μια δραματική κωμωδία που ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς. 

«Το ΔΗΠΕΘΕ στοχεύει στην αφύπνιση της ιστορικής μας συνείδησης σε μία πραγματικά κρίσιμη χρονική περίοδο», τόνισε η Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Χριστίνα Κωτσαντή. Το «Μάθημα Ιστορίας» σκηνοθετεί ο Δημήτρης Πετρόπουλος, τα Σκηνικά – Κοστούμια είναι της Μαρίνας Κωνσταντινίδη ενώ πρωταγωνιστούν η Αφροδίτη Αθανασιάδου και ο Χρήστος Χρήστου. Όπως έκανε γνωστό ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Χάρης Πεχλιβανίδης, η πρεμιέρα θα γίνει 20 Ιουλίου στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ήπειρο.