«Η Επανάσταση των Καλαρρυτών…» του Απόστολου Κατσίκη

on .

KATSIKHS

• Στα Γιάννενα θα βρεθεί η δημοφιλής συγγραφέας Λένα Μαντά, η οποία μεθαύριο, Δεύτερα, ώρα 19:30 θα παρουσιάσει στη βεράντα του βιβλιοπωλείου «Μωβ Κουκουβάγια» (Νικοπόλεως 117, Ανατολή) το νέο της βιβλίο με τίτλο «Η σφραγίδα» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ψυχογιός». Η συγγραφέας θα μιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

«Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού» του Άδωνι Κύρου

• Το βιβλίο με τίτλο «Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού, τόμος 2ος» του Επίτιμου Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άδωνι Κύρου θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, 1 Ιουνίου και ώρα 19.00, στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Συντονίστρια θα είναι η Πρόεδρος της ΕΗΜ, Καθ.  Κατερίνη Λιάμπη. Θα μιλήσουν οι Γιάννος Λώλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Χουλιαράς, Προϊστάμενος ΕΦΑ Θεσπρωτίας,  Έφορος Λαογραφικού Μουσείου της Ε.Η.Μ. και Χρήστος Μασσαλάς, τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

• Το βιβλίου του Απόστολου Κατσίκη, Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία. Η Επανάσταση των Καλαρρυτών ως Συμβολή στην Εθνική Παλιγγενεσία» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, 1 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Κεντρικός ομιλητής: Ηλίας Σκουλίδας, Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συντονισμός: Παναγιώτης Τζόκας, Πολιτισμολόγος, Προϊστάμενος ΕΡΑ Ιωαννίνων. Συμμετέχει ο Κώστας Γεροδήμος με το συγκρότημά του. 

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η ΠΙΝΔΟΣ» σε συνεργασία με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τη Δημ. Ενοτ. Καλαρρυτών.

«Η ασημένια ζώνη» της Χάρις Μέγα

• Το παιδικό βιβλίο «Η ασημένια ζώνη» της Χάρις Μέγα σε εικονογράφηση Μάριας Μπαχά, θα παρουσιαστεί το Σάββατο, 4 Ιουνίου, ώρα 18:30, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.  Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΠΙΟΠ και είχε ενταχθεί στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2020, θα μιλήσουν η καθηγήτρια Κατερίνα Πλακίτση, Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ζωγράφος - εικονογράφος Μάρια Μπαχά και η συγγραφέας. Τον συντονισμό θα έχει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ αρχαιολογίας, προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ. Στη συνέχεια, την παιδική ιστορία θα ζωντανέψουν με δραματοποιημένη αφήγηση η συγγραφέας και μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς, Μαρία Δασκαλάκη, υπεύθυνη της Ομάδας και Νίκος Καλαντζής. 

Σύντομες ξεναγήσεις

Την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της ομώνυμης περιοδικής έκθεσης με τα ζωγραφικά έργα της Μάριας Μπαχά για την εικονογράφηση του βιβλίου, που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο στο Μουσείο, θα πραγματοποιούνται σύντομες ξεναγήσεις με τη συνοδεία της ζωγράφου-εικονογράφου (12:00-14:00), ενώ την Κυριακή, 5 Ιουνίου (ώρα 11:30-13:00) οργανώνεται εργαστήρι εικονογράφησης για παιδιά, ηλικίας 7-12 ετών.

• Για τη συμμετοχή στην παρουσίαση και στο εργαστήρι, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, στο τηλέφωνο 26510-64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)