Η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων

on .

MNHMEIO PONTION ANATOLH

• Η μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων τιμήθηκε με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε κλίμα συγκίνησης στο Μνημείο των Αλησμόνητων Πατρίδων στην Ανατολή, παρουσία τοπικών αρχών και αρκετού κόσμου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενώ για μια ακόμη χρονιά τονίστηκε η υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να αναγνωρίσει επιτέλους τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η πιο συγκινητική ίσως στιγμή στην χθεσινή εκδήλωση ήταν η ομιλία της Προέδρου της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου Ανδρονίκης Κολυζώη, η οποία περιέγραψε τις σκληρές διώξεις, που είχαν σαν στόχο την εξόντωση του χριστιανικού πληθυσμού και τον βίαιο ξεριζωμό των Ποντίων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, καθώς αφορά τους επί χιλιετίες θεματοφύλακες της Ελλάδας στην Ανατολή. Έχουμε χρέος το κομμάτι αυτό να το αναδείξουμε και να υποχρεώσουμε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό παρελθόν της, να παραδεχτεί τη Γενοκτονία που διέπραξε και να ζητήσει συγγνώμη». Και πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένη: «ως Πόντιοι αρνούμαστε να παραδώσουμε στη λήθη 353.000 των νεκρών μας και αγωνιζόμαστε για τη μνήμη τους. Η υποχώρηση από την υποχρέωση αυτή αποτελεί ηθική και εθνική ύβρη. Η αλήθεια απαιτεί σεβασμό στα γεγονότα και τιμή στα θύματα. Και προπάντων θέτει ενώπιον των ευθυνών τους όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, τοποθετώντας το αίτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής…».

Χαιρετισμοί…

- Στον χαιρετισμό της η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «…έχουμε όλοι χρέος να θυμόμαστε να τιμούμε και να διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος της ανθρωπότητας».

- Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «πολλές φορές είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, έχουμε υποχρεώσεις που θα πρέπει να τις θυμόμαστε όχι μόνο την ημέρα του μνημοσύνου. Πρέπει να τους τιμήσουμε και να θέσουμε σε όλα τα διεθνή φόρα ότι ήταν Γενοκτονία».

- Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων, «η γενοκτονία των Ποντίων ήταν ένα πλήγμα για την πιο στοιχειώδη έννοια του πολιτισμού. Ήταν ένα πλήγμα για την ίδια την έννοια του ανθρώπου. Ήταν μια αποφράς ημέρα που μπορεί και οφείλει να πάρει τη θέση ενός οδοδείκτη που θα διευθετήσει το παρόν ώστε να μην χρειαστεί στο μέλλον να καθιερώνουμε και άλλες παρόμοιες αποφράδες ημέρες…».

Στην σημασία της Ημέρας Μνήμης των Ποντίων αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές Στ. Καλογιάννης και Μ. Τζούφη.