Συνεχίζεται και τον Ιανουάριο η ψηφιακή έκθεση «Λεπτομέρειες»

on .

PSHFIAKH EKTHESH

• Συνεχίζοντας τον επιτυχημένο θεσμό της ψηφιακής έκθεσης «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ», με μηνιαίες αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων καλεί τους πολίτες να «περιηγηθούν» στα εκθέματα του Ιανουαρίου 2022.
Από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, ο αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας επιλέγει και σχολιάζει κάποια μικροσκοπικά, αινιγματικά και δυσερμήνευτα σημάδια (εγκοπές) στην επιφάνεια ενός πέλεκυ της Εποχής του Χαλκού. Το αντικείμενο ανήκει σε ευρύτερο σύνολο «θησαυρού» από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και εκτίθεται στην Αίθουσα 1, για τους προϊστορικούς χρόνους στην Ήπειρο.
Με αφορμή την λεπτομέρεια-απεικόνιση ενός μαχαιριού, μαζί με άλλα σκεύη εστίασης, στη σκηνή της «Φιλοξενίας του Αβραάμ» από εικόνα του 16ου αιώνα από την περιοχή της Άρτας, η αρχαιολόγος Βασιλική Δήμου έχει επιλέξει και σχολιάζει συνήθειες που σχετίζονται με το «βυζαντινό τραπέζι». Η εικόνα εκτίθεται στην Αίθουσα Γ του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων.
Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στην παράλληλη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ». Συγκεκριμένα: στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.
Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η αναπλ. προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, δρ. αρχαιολόγος, Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.