Θεοφάνεια και πάλι χωρίς Σταυρό στην Παμβώτιδα!

on .

STAYROS THEOFANEIA

• Προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία θα είναι οι αυριανές τελετές εορτασμού των Θεοφανείων με τις οποίες ουσιαστικά πέφτει η αυλαία της εορταστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, για δεύτερη χρονιά φέτος δεν θα γίνει κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη λίμνη Παμβώτιδα, με πηγή της Μητρόπολης Ιωαννίνων να αναφέρει στον «Π.Λ.» ότι οι υγειονομικές συνθήκες και ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων δεν επιτρέπουν έναν νέο συνωστισμό μέσω του οποίου μπορεί να προκληθεί περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού. Όσο για τους ναούς της πόλης, θα ισχύσει και πάλι το τηλεφωνικό ραντεβού από πλευράς πιστών προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.

Ακυρώσεις τελετών
Πουθενά στην Ήπειρο δεν θα γίνουν αύριο τελετές αγιασμού των υδάτων και κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα τουλάχιστον με τις σχετικές ανακοινώσεις των Δήμων. Συγκεκριμένα:
-Λόγω της πανδημίας αλλά και της ανοδικής πορείας που σημειώνουν τα κρούσματα σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στην περιοχή, δεν θα γίνει φέτος η καθιερωμένη ρίψη του Σταυρού στα νερά του Αράχθου από το ιστορικό Γεφύρι της Άρτας όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αρταίων. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από συνεννόηση με την Μητρόπολη Άρτας καθώς και με τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
- Ρίψη του Τιμίου Σταυρού δεν θα γίνει αύριο ούτε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας, η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους θεσμούς και λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή και της επιβαρυμένης κατάστασης από την πανδημία. Στόχος η αποφυγή κάθε συνωστισμού και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Θα γίνει μόνο ο καθιερωμένος Μεγάλος Αγιασμός στους Ναούς τηρουμένων των αυστηρών πρωτοκόλλων που ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
- Και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων ανακοίνωσε χθες ότι δε θα πραγματοποιηθούν ανήμερα των Θεοφανείων η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.
-  Στην Πρέβεζα θα γίνει κατάδυση του Σταυρού, σε διαφορετικό όμως σημείο από αυτό που γινόταν στο παρελθόν προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος θα ρίξει τον Σταυρό στη θάλασσα από την προβλήτα που βρίσκεται απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο. Η τελετή θα γίνει στις 11 π.μ., έπειτα από τη Θεία Λειτουργία που θα γίνει στον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους.

Με ραντεβού...
Με τηλεφωνικό ραντεβού και κράτηση θέσης θα προσέλθουν οι πιστοί στους ναούς των Ιωαννίνων τα Θεοφάνεια.
Για όλους τους ναούς της πόλης και την ενορία Αγίας Παρασκευής Μετσόβου σήμερα, Παραμονή των Θεοφανείων θα τελεστούν στις 06.30 Όρθρος, Μεγάλες Ώρες, Εσπερινός και Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και Μέγας Αγιασμός.
Θα ακολουθήσει στις 17.00 ο Όρθρος της εορτής των Θεοφανείων. Ανήμερα των Φώτων θα τελεστούν ανά ώρα και στη σειρά τέσσερις ακολουθίες με Θεία Κοινωνία, ξεκινώντας στις 07.00.
Αύριο, εξάλλου, θα τελεστούν από δύο Ακολουθίες με Θεία Κοινωνία και συγκεκριμένα στις 07.30 Θεία Λειτουργία και στις 08.30 Μέγας Αγιασμός στους ναούς Νεομάρτυρος Γεωργίου (τηλέφωνο επικοινωνίας 26510-20407), Αγίου Σεραφείμ και Αγίων Αποστόλων (τηλέφωνα επικοινωνίας 26510-74189, 6942-518199), Αγίου Ιωάννου Μπονίλα (τηλέφωνα επικοινωνίας 26510-22206, 6944-820617), Αγίας Σοφίας Ανατολής (τηλέφωνο επικοινωνίας 6938-884409), Προφήτου Ηλιού Καρδαμιτσίων (τηλέφωνο επικοινωνίας 6946-073199), Αγίων Αναργύρων Κάστρου (τηλέφωνο επικοινωνίας 6932-471748) και Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Δροσιάς - Πεντέλης (τηλέφωνο επικοινωνίας 6949-645275).
Στο τέλος κάθε ακολουθίας οι πιστοί κατά την έξοδο μπορούν να λαμβάνουν το αντίδωρο αλλά και αγιασμό σε ειδικό φιαλίδιο, το οποίο θα έχουν ετοιμάσει οι ιερείς από την παραμονή.
Τέλος, ανήμερα των Θεοφανείων, στις 17:00, σε όλους τους ναούς θα τελεστεί ο Εσπερινός της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου.