Λαμπρά εορτάστηκαν τα Χριστούγεννα από τη μια άκρη έως την άλλη της Αλβανίας

on .

MAKOS XRISTOYGENNA

Τριάντα ένα χρόνια μετά τη θρησκευτική ελευθερία, χαρμόσυνα αντήχησαν και φέτος οι Χριστουγεννιάτικες καμπάνες των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Αλβανία, καλώντας το λαό στον πανηγυρισμό της μεγάλης γιορτής.
Και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, καθώς οι εκκλησίες γέμισαν, παρά την πανδημία.
Και αντιλάλησαν ότι ο Χριστός γεννήθηκε και αν θέλουν οι άνθρωποι θα μείνει μόνιμος σύντροφος της καρδιάς τους.
Το πως, το έδειξε όλα αυτά τα χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, με τη δική του καρδιά, την καθαρή, ταπεινή και θερμή από την ατμόσφαιρα της αγάπης προς τον Χριστό και της αγάπης προς το συνάνθρωπο.
Ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό Ναό της Ανάστασης Τιράνων, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο, καθώς και από κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.
Διαβάστηκε, όπως και σε όλες τις εκκλησίες, το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του κ. Αναστασίου, όπου τονίζεται, ότι «Το μήνυμα είναι καθοριστικό για όλους όσοι θέλουμε να βαδίζουμε στα ίχνη του Ιησού: Ήρεμη αντοχή στις ποικίλες στενοχώριες που εμφανίζονται στην πορεία μας, στις στερήσεις, στις κακουχίες, στις θλίψεις. Ήρεμη αντοχή στην απροσδόκητη εχθρότητα, τις συκοφαντίες, τους κατατρεγμούς. Ήρεμη αντοχή στους σκληρούς δρόμους της ξενιτιάς. Αυτό δεν σημαίνει παθητικότητα».
Να σημειωθεί ότι την παραμονή των Χριστουγέννων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας δεξιώθηκε τους θρησκευτικούς ηγέτες της Αλβανίας, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.
Στη διάρκειά της τιμήθηκε από τον κ. Μέτα, με την υψηλή διάκριση «Μητέρα Τερέζα», ο Αρχιεπίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών στην Αλβανία Γεώργιος Φρέντο.
Σε μήνυμά του για τα Χριστούγεννα ο Αλβανός πρόεδρος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η γέννηση του Χριστού δίνει νόημα στη ζωή και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με ειρήνη, αγάπη και πρόνοια. Μας εμπνέει και μας κάνει πιο σταθερούς στο να μην ξεχνάμε να νοιαζόμαστε και να απλώνουμε ταπεινά το χέρι μας σε όσους έχουν ανάγκη βοήθειας».

Στις άλλες Μητροπόλεις…
Και στις άλλες Μητροπόλεις της Αλβανίας εορτάστηκε, με λαμπρότητα η ενανθρώπηση του Ιησού.
Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε στον καθεδρικό ναό της πόλης «Ανάσταση» .
Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του Αγίου Νικολάου. Στο κήρυγμά του ανέφερε ότι ο Λυτρωτής, που ήρθε ανάμεσά μας, ζητεί από μας τον υψωμό, το ανέβασμα το πνευματικό.
Και πραγματικά, μας έφερε από τον ουρανό πανώραιες αρετές, για να στολίσουμε τις καρδιές μας και να μεταβάλλουμε τις ψυχές μας.
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος δεξιώθηκε εκπροσώπους των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων της πόλης, αλλά και τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, καθώς και πιστούς.
Την παραμονή των Χριστουγέννων η Μητρόπολη Φίερι μοίρασε στον καθεδρικό ναό του αγίου Γεωργίου τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες και άπορα άτομα.
Στο ναό αποστόλου Παύλου και αγίου Αστείου στο Δυρράχιο, μετά χριστουγεννιάτικη τη θεία λειτουργία, παρουσίασαν εορταστικό πρόγραμμα η χορωδία αγοριών και η παιδική ομάδα.
Στο Πόγδαρετς τοποθετήθηκε ένα μεγάλο πανό, στο οποίο αναγραφόταν «Καλά Χριστούγεννα».
Η γέννηση του Χριστού εορτάστηκε πανηγυρικά και στις Μητροπόλεις Μπερατίου και Αργυροκάστρου.
Εξάλλου κατά τις προηγούμενες ημέρες από το Εννιάχρονο Σχολείο και το Λύκειο «Πνοή Αγάπης» στο Αργυρόκαστρο οργανώθηκε μπαζάρ, αλλά και συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, τα οποία διανεμήθηκαν σε οικογένειες.
Μαθητές της χορωδίας του Σχολείου είπαν τα παραδοσιακά κάλαντα στην πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αργυροκάστρου Λιντίτα Ρόβα, στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Δημήτριο Σαχαρίδη, στην διευθύντρια του Τοπικού Γραφείου Εκπαίδευσης Αλμπάνα Χασάναϊ, στους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου, καθώς και στους μικρούς του Νηπιαγωγείου της Εκκλησίας, αλλά και στους δρόμους της πέτρινης πόλης.
Την προπαραμονή των Χριστουγέννων στο Εκπαιδευτήριο τελέστηκε θεία λειτουργία από τον π. Αιμιλιανό Λίτο και πολλοί μαθητές κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεων ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.
Κατά τα κηρύγματα στους ναούς της Αλβανίας την ημέρα των Χριστουγέννων, επισημάνθηκε η χαρά για τη Γέννηση του Χριστού δεν πρέπει να κρατά όσο κρατούν τα Χριστούγεννα και μετά να ξαναγυρίζει η λύπη και η κατήφεια. Και ορθά.
Τη χαρά, που σκορπίζει το νήπιο Χριστός, οφείλουμε να την κρατήσουμε μέσα μας και να μην είναι φάντασμα ή όνειρο απατηλό, που σβήνει γρήγορα.
Και που δεν απομένει, παρά η ανάμνηση της γιορτής με τους φωτεινούς πολυελαίους, τα γιορτινά φορέματα, το στολισμένο τραπέζι, τις διασκεδάσεις και τίποτ’ άλλο.
Ο Θεός, μέσω της ενανθρώπησης του Υιού του, μας δίνει το χέρι να σηκωθούμε από τη φρικιαστική πτώση μας και για το δικό μας καλό ας μη το αρνηθούμε και ας πιστέψουμε στο κάλεσμά Του.