Στόχος να επιστρέψουν και πάλι οι τουρίστες στο Ν. Ιωαννίνων!

on .

TOURISTES GEFYRI

• Έπειτα από μία μεγάλη περίοδο κατά την οποία «πάγωσε» η τουριστική κίνηση και στον Νομό Ιωαννίνων εξαιτίας της πανδημίας, ο κλάδος του τουρισμού κάνει μία μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ξαναβρεί τον βηματισμό του.
Σ’ αυτήν πρωτοστατεί η Ένωση Ξενοδόχων, η οποία αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα και πρωτοβουλίες, που έχουν στόχο να προσελκύσουν επισκέπτες στην περιοχή μας με έμφαση σε εκείνους που ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές αναψυχής και διακοπών. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Ξενοδόχων αξιοποιεί κάθε «εργαλείο» που έχει στη διάθεσή της και κυρίως την τεχνολογία, η οποία προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες προβολής του τόπου μας.

Σε διεθνείς εκθέσεις
Σε δύο σημαντικές εκθέσεις στο εξωτερικό, την TourNatur, έκθεση εναλλακτικού υπαίθριου τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και την Vakantibeurs που έλαβε χώρα πέρυσι στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας το 2020 συμμετείχε η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων. Αυτό στο πλαίσιο έργου που ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία της Ανάπτυξης Διαπεριφερειακών Θεματικών Διαδρομών» - THEMA, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG IPA II Ελλάδα – Αλβανία. Επίσης, δημιούργησε το δικό της event συνεργασιών κατά τη διάρκεια της έκθεσης Philoxenia 2019. Απέστειλε μάλιστα στα μέλη της αναλυτική περιγραφή των επαφών και των ενδιαφερόντων των επισκεπτών του περιπτέρου με τα στοιχεία επαφής τους, ώστε κάθε μέλος της να μπορεί να κάνει τις δικές του επαφές.

Δράσεις προβολής
Άλλη μία από τις δράσεις του προγράμματος ήταν το μεγάλο «Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού» που πραγματοποιήθηκε σε όλη την έκταση του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου και στο οποίο συμμετείχαν 12 ομάδες αποτελούμενες από πάνω από 50 άτομα. Σκοπός της Ένωσης Ξενοδόχων είναι, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, να καταστήσει το «Παιχνίδι του Χαμένου Θησαυρού» ετήσιο event, συνδυάζοντάς το με δράσεις γνωριμίας του Νομού Ιωαννίνων.
Εξάλλου, σημαντική δραστηριότητα για την εξωστρέφεια του Νομού ήταν και οι επισκέψεις δημοσιογράφων ξένων τουριστικών εντύπων, ώστε να γνωρίσουν την παραμεθόρια ορεινή περιοχή του. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι από την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και δημοσιογράφοι ελληνικών τουριστικών περιοδικών γνώρισαν και δημοσίευσαν άρθρα για την περιοχή μας, περιηγήθηκαν στην πόλη, σε χωριά καθώς και στο Οικοπάρκο Βίκου - Αώου, επισκέφθηκαν ντόπιους τεχνίτες, θαύμασαν το ορεινό ηπειρωτικό φυσικό περιβάλλον, δοκίμασαν την παραδοσιακή κουζίνα, μίλησαν με τους κατοίκους των χωριών για τις τοπικές παραδόσεις βιώνοντας έτσι την ηπειρωτική φιλοξενία.
Η Ένωση Ξενοδόχων παρείχε επίσης την συνεργασία της στην Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. για την ανάπτυξη εφαρμογής για smartphones, μέσω της οποίας κάθε επισκέπτης της περιοχής μπορεί να ακολουθήσει ειδικές θεματικές διαδρομές, κερδίζοντας παράλληλα πόντους και δώρα από τις επιχειρήσεις που επισκέπτεται.

Ο Στάθης Σιούτης
Σε δηλώσεις του σχετικά με τις παραπάνω πρωτοβουλίες και δράσεις ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά την περίοδο που όλες οι προσπάθειες του Ελληνικού τουρισμού εστιάζονται στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουρισμού στην χώρα μας εν μέσω των κυμάτων της πανδημίας, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων ως υπόδειγμα διαχείρισης της κρίσης, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρει τις τουριστικές ροές στην περιοχή μας».
Ο κ. Σιούτης διαβεβαιώνει πως «η Ένωση Ξενοδόχων, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει, παραμένει πάντα ενεργή δρώντας υπέρ της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης και βοηθώντας στην ευρύτερη προσπάθεια για την επαναφορά των τουριστικών εισροών στο νομό μας και στη χώρα μας».