Θα συντηρηθούν τέσσερις ναοί - μνημεία στην Ήπειρο

on .

IEROS NAOS LABDANHS

• Άλλοι τέσσερις ναοί - μνημεία, αυτοί της Κοιμήσεως Θεοτόκου Λάβδανης Πωγωνίου, του Προφήτη Ηλία Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, του Αγίου Νικολάου Μαρμάρων Ιωαννίνων και Αγίας Παρασκευής Μαρμάρων Ιωαννίνων πρόκειται να συντηρηθούν.
Τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα για την αποκατάσταση – συντήρηση - αναστήλωση ιστορικών εκκλησιών και μοναστηριών στην Ήπειρο, γιατί αποτελούν μία από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Να σημειωθεί ότι ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Λάβδανης είναι παλαιός και έχει υποστεί φθορές στη διάρκεια του χρόνου.
Το παρεκκλήσι του προφήτη Ηλία Καρδαμιτσίων ότι στη θέση του υπήρχε παλιά Μονή, η οποία καταστράφηκε όταν ο Αλή πασάς πυρπόλησε, 19-20 Αυγούστου 1820 τα Γιάννινα, για να αποκρούσει τα σουλτανικά στρατεύματα, που επιτέθηκαν εναντίον του.
Ανακατασκευάστηκε το καθολικό του μοναστηριού από το σινάφι των γουναράδων, αλλά ξανακάηκε ολοσχερώς το 1847, για να χτιστεί το σημερινό εκκλησάκι το 1954, μετά από έρανο του Συλλόγου «Η Παντάνασσα».
Ο ναός Αγίου Νικολάου Μαρμάρων είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, που ανακαινίστηκε, σύμφωνα με εντοιχισμένες επιγραφές, το 1819 και το 1836, οπότε προστέθηκε και ο νάρθηκας.
Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες είναι έργα του Θεοδοσίου και του γιου του Κωνσταντίνου.
Ο ναός του Μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής Μαρμάρων ανεγέρθηκε το 1778 από τη γνωστή οικογένεια Ψαλλίδα και ειδικότερα τη μητέρα Ζαμπέτα και τα παιδιά της Μιχαήλ και Αθανάσιο.
Μέσα από αυτά τα θρησκευτικά μνημεία διασώζεται ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσης του τόπου, αλλά και κρατιούνται ζωντανές αξίες και αρχές.

Η. Μ.