Ο Μητροπολίτης Άρτας μίλησε για τον Κοσμά τον Αιτωλό

on .

MHTROPOLITHS ARTAS

• Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος ήταν ομιλητής την περασμένη Κυριακή στον ναό της Αγίας Μαρίνας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: ένας Χριστιανός Εθναπόστολος και η προσφορά του στην προετοιμασία για την εξέγερση του Γένους».

Ο κ. Καλλίνικος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο αποστολικός τρόπος δράσης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού σκοπό είχε την αφύπνιση του υπόδουλου Ελληνισμού. Οι περιοδείες του πέτυχαν την ενίσχυση της λαϊκής ενότητας, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως απόστολος όχι μόνο της Ορθόδοξης πιστής αλλά και της Ελληνικής παιδείας. Στόχος του, επίσης, ήταν η αναχαίτιση των εξισλαμισμών και κυρίως η άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες και τους προβληματισμούς του Γένους. Με την παιδεία προσδοκούσε την αναγέννηση του Έθνους, την διαφύλαξη της πιστής και την Ελευθερία της πατρίδας, με σκοπό την ανανέωση του ανθρωπίνου προσώπου και όλης της κοινωνίας».
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη, δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.