Τα Γιάννενα είπαν χθες το στερνό αντίο στον Ξενοφώντα Κοντούρη

on .

IBE KONTOYRHS

• Στη Γιαννιώτικη γη αναπαύεται από χθες το πρωί ο Ξενοφών Κοντούρης, μία από τις πιο σημαντικές και δραστήριες προσωπικότητες αυτής της πόλης, που με το έργο του στον εθνικό και τον αθλητικό τομέα σημάδεψε την ιστορία της επί σχεδόν έναν αιώνα.
Πολύς κόσμος, συγγενείς, φίλοι, παλιοί μαθητές, συνεργάτες, συντοπίτες του από τα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, αλλά και άνθρωποι από τη Βόρειο Ήπειρο, για την οποία έδωσε πολλούς αγώνες, αποχαιρέτισαν τον εκλιπόντα στον Ναό του Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Για το έργο και την προσφορά του Ξενοφώντα Κοντούρη μίλησε, αμέσως μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκος Υφαντής, ο οποίος του απηύθυνε τον ύστατο χαιρετισμό εκ μέρους του Ι.Β.Ε., αλλά και των Βορειοηπειρωτών όπου γης.
Σημαντικό έργο
Ο κ. Υφαντής αναφέρθηκε γενικότερα στην πολυκύμαντη ζωή και το έργο του εκλιπόντος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως επί 20 χρόνια ως πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου και επόπτης αθλητικών χώρων Ηπείρου και Λευκάδας συνέβαλε στη θεμελίωση και ολοκλήρωση σημαντικών έργων. Για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος των Διοικήσεων της ΕΠΟ.
Φυσικά, το μεγαλύτερο τμήμα του επικήδειου λόγου του το αφιέρωσε στην πολυσχιδή εθνική δράση του Ξενοφώντα Κοντούρη, τον οποίο χαρακτήρισε «ακάματο πρωτεργάτη και στυλοβάτη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού» και μίλησε για την πολύχρονη και πολυσήμαντη προσφορά του σ’ αυτόν. Θύμισε δε την απόφαση του Ι.Β.Ε. από το 2015 με την οποία ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος για την πολύχρονη προσφορά του υπέρ της απόδοσης των κατοχυρωμένων μειονοτικών δικαιωμάτων στους ομοεθνείς μας.
«Εθνικός αγωνιστής…»
«Άνθρωπος ακέραιος, πνεύμα ελεύθερο, εθνικός αγωνιστής, προσηλωμένος στην επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος, ευπροσήγορος, με ευγένεια και λεπτότητα, έδινε λύσεις και επούλωνε πληγές. Χωρίς κραυγαλέες φωνές, με χαμηλούς τόνους για 43 συναπτά χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι του Ιδρύματος, έδινε μάχες, συμβούλευε, νουθετούσε και με το εθνικό του έργο οικοδομούσε με συνέπεια το απαραίτητο υπόστρωμα για να μένει το Βορειοηπειρωτικό στην επικαιρότητα και να ξυπνούν ναρκωμένες συνειδήσεις», σημείωσε ο Νίκος Υφαντής και πρόσθεσε: «Αγωνίστηκε με συνέπεια υπερπηδώντας δυσκολίες και σκοπιμότητες, για τη σύμπνοια και την ενότητα του Βορειοηπειρωτικού στοιχείου. Με σύνεση και φρόνηση πορεύτηκε αγωνιζόμενος για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων της Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».
Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξε το Ι.Β.Ε. κατά τα χρόνια της άτακτης φυγής των Ελλήνων και Αλβανών προς τη χώρα μας, για τους οποίους υπήρξε ένα ζεστό καταφύγιο, προσφέροντας βοήθεια, θαλπωρή και ανακούφιση σε χιλιάδες κατατρεγμένους.
Το βιογραφικό του
Ως φόρο τιμής στον Ξενοφώντα Κοντούρη, συνεπή και σταθερό αναγνώστη του «Π.Λ.» επί πολλές δεκαετίες, η εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα αυτούσιο ένα ιδιόχειρο βιογραφικό του, γραμμένο από τον ίδιο, το οποίο είχε παραδώσει στον στενό του συνεργάτη από το Ι.Β.Ε. Χρήστο Τσέτση με την παράκληση να το δώσει για δημοσίευση μετά τον θάνατό του. Ακολουθεί το βιογραφικό του αείμνηστου Ξεν. Κοντούρη: