Ανάπτυξη στις παραλίμνιες περιοχές και μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού!

on .

SYNEDRIO LIMNES BLETSAS 1 11 21

«Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις, πολλές έννοιες και ερμηνείες», ήταν το θέμα του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στα Γιάννενα από το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους επιστήμονες «καλές πρακτικές» που έχουν αναπτυχθεί σε παραλίμνια οικοσυστήματα, ενώ ξεχώρισαν οι ομιλίες αναφορικά με τα σχέδια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου όλοι συμφώνησαν ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις παραλίμνιες περιοχές θα κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ενώ ο γόνιμος και δημιουργικός διάλογος που αναπτύχθηκε διαμόρφωσε χρήσιμα συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν μέρος διεκδικήσεων και μελλοντικών σχεδιασμών του Δικτύου.

Ο Υφυπ. Περιβάλλοντος
Στην έναρξη του συνεδρίου το «παρών» έδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που στόχο έχουν την αποτελεσματική προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος και την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των πολύτιμων υδατικών πόρων.
Όσον αφορά το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης, σύμφωνα με τον υφυπουργό θα τεθεί επίσημα σε διαβούλευση έως τις αρχές του έτους. Όπως έκανε γνωστό ήδη έχει γίνει διαβούλευση σε επίπεδο υπηρεσιών και μελετητών, με σκοπό την ολοκλήρωση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία θα οδηγήσει στο Προεδρικό Διάταγμα.

Ο στόχος του συνεδρίου…
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση «καλών πρακτικών», τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων με έμφαση στο ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, από τους φορείς διαχείρισης και τέλος τις προϋποθέσεις, τις προοπτικές και τα οφέλη από τη λειτουργία των υδατοδρομίων σε λίμνες, όπως παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» η οποία έχει αδειοδοτήσει τα τρία πρώτα Υδατοδρόμια στην Ελλάδα (Υ/Δ Κέρκυρας, Παξών, Πάτρας) και περαιτέρω υλοποιεί τον στρατηγικό στόχο δημιουργίας δικτύου υδατοδρομίων στον άξονα της Δυτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου υδατοδρομίου σε λίμνη (Υδατοδρόμιο Ιωαννίνων). Το, εν λόγω, υδατοδρόμιο Ιωαννίνων θα αποτελέσει τον «οδηγό» για την αδειοδότηση υδατοδρομίων στις υπόλοιπες λίμνες ανά την Ελληνική Επικράτεια.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου…
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδας Γεώργιος Καπεντζώνης, ο οποίος τόνισε και επανέλαβε το διττό στόχο λειτουργίας του Δικτύου για Προστασία και Ανάπτυξη του περιβάλλοντος και των κατοίκων των παραλίμνιων περιοχών. Επίσης τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να λάβει μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας ειδικά στους Δήμους, που θα επιφέρουν και μείωση δαπανών για τους πολίτες, όσον αφορά τα ανταποδοτικά.

Ο Β. Βλέτσας
Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Βασίλης Βλέτσας μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς όλης της Ηπείρου, και την ανάδειξη του πανέμορφου οικοσυστήματός της. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αποτελεί η συνεχής υποβάθμιση των νερών της λίμνης από άστοχες ανθρώπινες παρεμβάσεις των παρελθόντων χρόνων μέχρι σήμερα. Στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της συλλογικής και ενεργής προσπάθειας τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των πολιτών.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε και απηύθυνε μέσω βίντεο χαιρετισμό, τονίζοντας και ο ίδιος τη μεγάλη σημασία της λίμνης Παμβώτιδας για ολόκληρη την περιοχή.

Ο Φ. Φίλιος
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, Φίλιππος Φίλιος υπογράμμισε την δυνατότητα μέσω του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, να ωριμάσουν έργα για την προστασία και ανάδειξη των λιμναίων οικοσυστημάτων που θα επιδιώξουν χρηματοδότηση από το επόμενο ΕΣΠΑ.

Βραβεύσεις…
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου απονεμήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις στον χρυσό Ολυμπιονίκη Κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκου, στον χάλκινο Παραολυμπιονίκη Άρσης Βαρών Δημήτρη Μπακοχρήστο, στην Παραολυμπιονίκη Σφαιροβολίας, Ανθή Λιάγκου και στους προπονητές - σωματεία τους.

Χαιρετισμοί…
Στο συνέδριο χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πορίσματα του συνεδρίου πρόκειται να διαβιβαστούν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Εκτός από τον Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, χαιρετισμό απηύθυναν, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Σταύρος Καλογιάννης, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Αριστείδης Τασιός και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης. Επίσης βίντεο-χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτές Χαρά Καφαντάρη και Γεώργιος Αρβανιτίδης, που κατέχουν εξέχουσα θέση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Από τις Βρυξέλλες απέστειλε μήνυμα ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και οι Ευρωβουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Έλενα Κουντουρά και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος. Μήνυμα με ξεχωριστό νόημα για μελλοντικές συνεργασίες απέστειλαν η Κρατική εταιρεία διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και άγριας ζωής της Φινλανδίας και η Κρατική Υπηρεσία διαχείρισης Δασών της Εσθονίας.
* * *
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πανέμορφα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων καθώς και την ξεχωριστή θεσπέσια λίμνη Παμβώτιδα, με το εκπληκτικό Νησί. Ακόμα περιηγήθηκαν στο Κάστρο και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας της πόλης, στο μαγευτικό Σπήλαιο Περάματος καθώς επίσης παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων στη λίμνη Παμβώτιδα.