Τιμήθηκε η μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά

on .

PARAKALAMOS PAYLOS MELAS EKDHLOSH 13 10 21

• Τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τυχόν διασπορά του κορωνοϊού -τιμήθηκε χθες στον Παρακάλαμο- με περιορισμένο πρόγραμμα- η μνήμη του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές του Νομού, του Δήμου Πωγωνίου και τους μαθητές των σχολείων. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Δημητρίου Κρέκη που αναφέρθηκε στην καταγωγή του Παύλου Μελά και επεσήμανε τους σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς στην πορεία του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κων/νος Καψάλης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων Νίκος Τσόλης, εκ μέρους του Διοικητή της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας ο Επίλαρχος Δημήτριος Γερογιάννης, εκ μέρους της Δ/νσης Αστυνομίας Ιωαννίνων ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δημ. Διαμάντης, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Διοίκησης Ιωαννίνων ο Αντιπύραρχος Γεώργιος Νίττας, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Ιωαννίνων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Γρηγόριος Άρμπυρος, ο Πρόεδρος Κοινότητας Παρακαλάμου Κώστας Μπίκας. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου, το Γυμνάσιο, το Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο και ο Παιδικός Σταθμός Παρακαλάμου, καθώς και τα εκπαιδευτήρια Όλγας Ντότη Οικονόμου.

Η καταγωγή των Μελάδων
Η απώτερη καταγωγή της οικογένειας του Παύλου Μελά είναι από την Παηδονιά, της παλαιάς Πογδόριανης, που σήμερα αποτελεί οικισμό της κοινότητας Ρεπετίστα, η οποία παλαιότερα, δηλαδή πριν από 3-4 δεκαετίες, ήταν μια κοινότητα με τον Παρακάλαμο. Το γεγονός της καταγωγής του ήρωα από τον Παρακάλαμο έγινε ευρύτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια, αν και από το 1968 ο απόγονος της οικογένειας Λέων Μελάς έγραψε για τον πύργο των Μελάδων στην Παϊδονιά του Παρακαλάμου.
Το 1990 ο απόγονος του Παύλου Μελά, Γιάννης Μελάς αναστήλωσε τη μια εναπομείνασα πλευρά του Πύργου Μελά, όπου τοποθέτησε πλακέτες και ανύψωσε τη γαλανόλευκη σημαία.
Στις πλακέτες αναγράφεται: «Πύργος Μελά-15ος αι. Εδώ βρίσκονται οι ρίζες της οικογένειας Μελά. Από τούτη την οικογένεια κατάγεται και ο Παύλος Μελάς ο Μακεδονομάχος».
«Στη μνήμη του πατέρα μου Παύλου Ι. Μελά και του θείου μου Λέοντος Ι. Μελά, υποστήλωσα κατά το δυνατόν το κτίριο τούτο».
Ο Γιάννης Μελάς μέχρι πριν λίγα χρόνια -και μέχρι να καταβληθεί σωματικά- έδινε κάθε χρόνο το παρών στην εκδήλωση, ενώ απεβίωσε πέρυσι.
Στον κεντρικό δρόμο του Παρακαλάμου, λίγο πιο κάτω από την πλατεία, βρίσκεται το άγαλμα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, το οποίο φιλοτέχνησε η εγγονή του Ναταλία.
Αν και γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1870 στη Μασσαλία της Γαλλίας, πατέρας του ήταν ο Μιχαήλ Γ. Μελάς (1833-1897), από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου, με ρίζες στο χωριό Πογδόριανη, σημερινό Παρακάλαμο - Ρεπετίστα Ιωαννίνων.
Οι Μελάδες υπήρξαν σπαχήδες, ιππότες δηλαδή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι οποίοι όμως έχασαν κατά τον 16ο αιώνα τα προνόμια τους, επειδή αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.
Κατά τις πηγές εγκατέλειψαν την Παϊδονιά και τα Γιάννινα, μετά την άρνησή τους να υπακούσουν την διαταγή του Αλή Πασά να εξισλαμισθούν.
Στον πατέρα του οφείλεται το ότι ο Παύλος, δεν ξεχνούσε την Ηπειρώτικη ρίζα του και ο μεγάλος πόθος του ήταν να ελευθερωθεί η Ήπειρος.
Άκουγε με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες, που του διηγούνταν ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες και η αγάπη του για την πατρίδα γίνονταν όλο και πιο δυνατή.

Υπηρέτης της  Μακεδονικής ιδέας
Ο Παύλος Μελάς έβλεπε τη Μακεδονία και σαν γεωγραφικό χώρο, αλλά και σαν ιδέα, που ξεπερνά το χρόνο. Η ιδέα-Μακεδονία ήταν η μητέρα και τροφός του πνευματικού του βίου, γι' αυτό και θυσιάστηκε γι' αυτή.
Μακεδονία για τον Παύλο Μελά σήμαινε «έρωτας», δηλαδή μια δυνατή ροπή και ισχυρή παρόρμηση. Η Μακεδονία ήταν γι' αυτόν η συνειδητή βίωση της ελευθερίας. Η προάσπιση της ελευθερίας της Μακεδονίας ήταν η βασική προϋπόθεση, που τον οδήγησε στην ανάληψη πράξεων ευθύνης και συνείδησης.
Ήξερε την αξία της ελευθερίας της Μακεδονίας, γι' αυτό ήταν αποφασισμένος και με γυμνά χέρια, αλλά με πυρωμένη ψυχή, να πολεμήσει για να τη κρατήσει.
Η Μακεδονία ήταν το πάθος του. Η ιδέα-Μακεδονία έδωσε στο θάνατό του ένα περιεχόμενο πλατύτερο. Δεν ήταν μόνο ένα απλό πεπρωμένο. Ήταν το χρέος του, αφού ήξερε ότι τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς θυσία...