Επιστημονικό συνέδριο για τον Ιωάννη Κωλέττη

on .

KOLLETHS

• Επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο Ιωάννης Κωλέττης και η εποχή του», διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και τους Δήμους Πρέβεζας και Βορείων Τζουμέρκων στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας/αίθουσα «Νικόλαος Κονεμένος», στις 15 και 16 Οκτωβρίου.
Το συνέδριο εντάσσεται στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Όπως αναφέρεται σε εισαγωγικό σημείωμα των διοργανωτών ο Κωλέττης μετείχε ενεργά και στην επανάσταση του 1821 και σε όσα ακολούθησαν αλλά και στη διοίκηση του νεοελληνικού κράτους μετά την ανεξαρτησία (1830). Είναι γνωστό πως αυτός που υποκίνησε τους Συρρακιώτες ώστε να επαναστατήσουν, στα τέλη Ιουνίου του 1821, μαζί με τους Καλαρρύτες, είναι ο Κωλέττης.
Είναι η μοναδική επανάσταση στην Ήπειρο. Το Συρράκο κάηκε και οι Συρρακιώτες εγκατέλειψαν το χωριό τους, την ώρα που άλλα χωριά έκαναν συμφωνίες με τους Τούρκους ή επέλεξαν την πλήρη υποταγή.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν καθηγητές και καθηγήτριες από πολλά πανεπιστήμια, ερευνητές σε ινστιτούτα αλλά και διδάκτορες, καθώς και ιστοριοδίφες (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Κρήτης, Μακεδονίας, Πάντειο πανεπιστήμιο).
Το συνέδριο θα μεταδοθεί και διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας http://syrakopreveza.gr
Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν. (Η αίτηση συμπληρωμένη αποστέλλεται στο
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)