Ένα βιβλίο – παρακαταθήκη για τους Εθνικούς μας Ευεργέτες

on .

eyergetes

• Μία ακόμη σημαντική έκδοση η οποία έχει στο επίκεντρό της τους Εθνικούς Ευεργέτες επιμελήθηκε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Ζωσιμάδες». Πρόκειται για το βιβλίο «Ευεργεσία και Παιδεία», που εκδόθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το βιβλίο παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σπύρος Εργολάβος. Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Τα χρόνια που προηγήθηκαν του 1821, τα Ελληνικά Γράμματα αναπτύχθηκαν είτε μέσω της Εκκλησίας, είτε μέσω των εμπόρων που πολλές φορές αφιέρωσαν τη ζωή τους μόνο και μόνο για να βοηθήσουν την πατρίδα και το έθνος και χωρίς αυτούς δεν θα ετοιμαζόταν το κλίμα ώστε να έχουμε στη συνέχεια την Επανάσταση του 1821». Ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τον Σπ. Εργολάβο ο οποίος, όπως είπε, με δικό του αρχείο, τιμώντας τους Έλληνες Ευεργέτες, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Ηπειρώτες, που δουλεύοντας απανταχού της γης έφτιαξαν με το πουγκί και την ψυχή τους το Νέο Ελληνικό κράτος επιμελήθηκε το βιβλίο. Όπως σημείωσε «το πόνημα αυτό είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για να μας θυμίζει, ότι αυτό που λέγεται «Γιάννενα πρώτα στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα» ήταν γεγονός, καθώς ετοίμασε τους μετέπειτα αγωνιστές του 1821».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σημειολογικά στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται το μεγάλο πολιτικό και πνευματικό κίνημα που άρχισε από την Αρχαία Ελλάδα με επικεφαλής τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, και συνεχίζεται και ολοκληρώνεται στα νεότερα χρόνια με τους μεγάλους Ηπειρώτες Ευεργέτες, οι οποίοι ήταν οι μεγαλύτεροι Διαφωτιστές στην πατρίδα μας. Αυτοί πρόσφεραν τα φώτα πριν και μετά την Επανάσταση, και για αυτό το λόγο ανέδειξαν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Ήπειρο, ως την πατρίδα των Εθνικών Ευεργετών και Δασκάλων του Γένους». Ανταπέδωσε δε τις ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη για τη στήριξη της έκδοσης.