Τιμήθηκε χθες η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στους Λιγκιάδες

on .

LIGKIADES ELISAF MNHMEIO 3 10 21

• Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που τα στρατεύματα κατοχής σκόρπισαν τον θάνατο στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες. Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κορυφώθηκαν χθες το πρωί, παρουσία του Ηπειρώτη Υφυπ. Προστασίας του Πολίτη Λευτ. Οικονόμου (ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης), του Υφυπ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά, των βουλευτών Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννη, και Μ. Τζούφη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του Γεν. Προξένου της Αλβανικής Δημοκρατίας στα Γιάννενα, του Δ/τή της 8ης Μεραρχίας, της επ. Προξένου της Γερμανίας στην Ήπειρο, εκπροσώπων μαρτυρικών χωριών, πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, του στρατού και της πυροσβεστικής, του Πανεπ. Ιωαννίνων, περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων κ.α. «Παρών» και ο μοναδικός επιζών της γερμανικής θηριωδίας Παναγιώτης Μπαμπούσκας (στο Ολοκαύτωμα ήταν έξι μηνών, χτυπήθηκε από λόγχη Γερμανού στρατιώτη και επέζησε πάνω στο σώμα της νεκρής μητέρας του).
Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ακολούθησαν στο χώρο του μνημείου προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

O Μ. Ελισάφ
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος σημείωσε ότι την 3η Οκτωβρίου του 1943 συντελέστηκε η ερήμωση ενός χωριού, των Λιγκιάδων, αλλά την ίδια μέρα συντελέστηκε και το όνειδος ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού. Ακολούθως αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Ναι, οφείλουμε σήμερα να θυμηθούμε και να θυμίσουμε. Δεν θα περιοριστώ όμως σ΄ αυτά. Η συνεχής επανάληψή τους είναι χρέος μας. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταστροφικής επέλασης της λησμοσύνης. Συντελεί όμως και στην τυποποίηση, η οποία, αναγκασμένη να εστιάζει την προσοχή στα γεγονότα, παρακάμπτει ή αποσιωπά τις καταγωγικές ρίζες των γεγονότων. Και, ίσως, το ακόμη χειρότερο: Δεν φωτίζει και τις ενδεχόμενες συνέπειες αυτού του ανοσιουργήματος, συνέπειες που δεν αφορούν μόνον στην επόμενη γενιά, αλλά και στις επόμενες…».

Ο Λευτ. Οικονόμου
Ο Υφυπ. Προστασίας του Πολίτη Λευτ. Οικονόμου σε δήλωσή του, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι μία μέρα στην οποία ο Ελληνισμός στέλνει ένα μήνυμα βροντερό ότι ξέρει να αγωνίζεται και θα αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό, δεν ξεχνά αλλά συγχωρεί. Είναι όμως παράλληλα και μία μέρα όπου όλοι οι Έλληνες μέσα σε ένα πνεύμα εθνικής ομοψυχίας στέλνουμε ένα μήνυμα προς κάθε επιβουλέα της εθνικής μας κυριαρχίας ότι γνωρίζουμε από θυσίες κι είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί ξανά, να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας που πανανθρώπινα ο Ελληνισμός δίδαξε».
Απαντώντας δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρέπει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας να στείλει ένα σαφές μήνυμα, επειδή κάποιοι το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο για αναβίωση του φασισμού, ο Υφυπουργός ανέφερε: «Ο πολιτικός κόσμος αλλά και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία στέλνει συνεχώς ένα διαρκές μήνυμα ενάντια στο φασισμό και ειδικότερα η ελληνική κοινωνία δεν υπήρξε στο παρελθόν, δεν υπάρχει σήμερα αλλά ούτε στο μέλλον διατεθειμένη να επιτρέψει να εκκολαφθούν θύλακες του φασισμού στην Ελλάδα. Είναι προσβολή στους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβολή στους νεκρούς μας, προσβολή σε όλους μας και στις πανανθρώπινες αξίες που ο Ελληνισμός δίδαξε σε όλη την οικουμένη διαχρονικά».