Η Κόνιτσα τίμησε τη μνήμη του Νεομάρτυρα Ιωάννη

on .

agiosioannis

• Η μνήμη του εκ Κονίτσης νεομάρτυρα Ιωάννη εορτάστηκε αυτές τις μέρες από την τοπική Μητρόπολη, που οργάνωσε διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις στο ναό του Αγίου Κοσμά με πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή, και όρθρο και Θεία Λειτουργία την κυριώνυμη ημέρα, ιερουργούντος του Μητροπολίτη κ. Ανδρέα.
Κατά την ημέρα της εορτής χειροτονήθηκε σε διάκονο και ο μοναχός Ισαάκ (κατά κόσμον Ιωάννης Μέμος), αδελφός της Μονής Μολυβδοσκεπάστου, η κουρά του οποίου έγινε πρόσφατα. Είναι γιος του κληρικού της Μητροπόλεως Νικολάου Μέμου.
Άλλαξε πίστη
Η ζωή του νεομάρτυρα Ιωάνννη του εκ Κονίτσης έδειξε ότι αυτά, που φαίνονται αδύνατα, γίνονται δυνατά. Τούρκος Μουσουλμάνος ήταν, γιος του Δερβίση της Κόνιτσας και έγινε και ο ίδιος Δερβίσης. Ώσπου η θεία χάρη προσέλκυσε την ψυχή του και η καρδιά του προσκολλήθηκε στην αγάπη του Χριστού.
Πέταξε στα σκουπίδια την ενδυμασία του Δερβίση και φόρεσε, βαπτιζόμενος, το λευκό χιτώνα. Τολμώντας να επιλέξει την Αλήθεια ο Ιωάννης ήξερε και το αποτέλεσμα. Μετά από ανελέητα βασανιστήρια αποκεφαλίστηκε στο Αγρίνιο στις 23 Σεπτεμβρίου 1814 μ.Χ. και το λείψανό του θάφτηκε από τους Χριστιανούς αρχικά σ' ένα αγρόκτημα του Αγρινίου και από εκεί μεταφέρθηκαν σε κρύπτη της Μονής Προυσσού, όπου ανακαλύφθηκαν στις 4 Ιανουαρίου του 1974.
π. Ηλίας Μάκος