Διεθνές συνέδριο για Διαφωτισμό και μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων

on .

ALMPANHS ELISAF SYNENTEYKSH 22 9 21

• Σημαντικές πτυχές της ιστορικής πορείας της περιοχής μας αναμένεται να αναδειχθούν στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «ο Διαφωτισμός και η παιδεία στα Ιωάννινα», το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής».
Το συνέδριο εντάσσεται στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ως ομιλητές κορυφαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος του είναι να αναδείξει τον ρόλο που έπαιξαν οι μεγάλες σχολές των Ιωαννίνων κατά την προεπαναστατική περίοδο στην προετοιμασία της εξέγερσης ενάντια στον Τουρκικό ζυγό.

Το πρόγραμμα
Το συνέδριο για τον Διαφωτισμό και την παιδεία στα Γιάννενα θα ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή ώρα 18.00 με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής τον Σταύρο Ζουμπουλάκη.
Στις 19.00 θα ξεκινήσουν οι συνεδρίες του με ομιλητές τους John Robertson και Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Θα ακολουθήσει συζήτηση και η ημέρα θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από μουσικούς του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων. Αύριο, Σάββατο οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 09.00. Εισηγήσεις θα κάνουν οι Δημήτρης Καργιώτης, Στέφανος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κωνσταντίνος Πέτσιος, Νικόλας Πίσσης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Ξούριας, Ελένη Κουρμαντζή, Κωνσταντίνος Ηροδότου, Γιάννης Καρράς, Πασχάλης Κιτρομηλίδης και John Robertson.
• Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων στο τηλ. 26513-13501, ώρες 11:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00 εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου. Το συνέδριο θα μεταδοθεί και μέσω live streaming από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο YouTube.