Τιμήθηκαν οι εννέα εκτελεσθέντες από χωριά της Παραμυθιάς

on .

PARAMYTHIA

• Λιτά, αλλά μέσα σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκαν στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου "Βούλγαρη", όπου υπάρχει μνημείο προς τιμή τους, οι εννέα εκτελεσθέντες κατά την Κατοχή από χωριά της περιοχής. Μετά το τρισάγιο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Ήταν ιδιαίτερη η στιγμή όταν απόγονοι των εκτελεσθέντων άφησαν ένα δάφνινο στεφάνι μπροστά στην αναμνηστική στήλη των προγόνων τους. Στεφάνια ακόμη κατέθεσαν ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Πλακωτής, Ελαταριάς, Αγίας Κυριακής.
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Καραγιάννης ανέφερε σχετικά: «78 χρόνια μετά βρεθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τους εννέα συμπατριώτες μας από την Πλακωτή, τις Πέντε Εκκλησιές, την Λαμπανίτσα και το Πόποβο. Οι άμαχοι αείμνηστοι συμπατριώτες μας, συνελήφθησαν κατά την μετάβαση τους στο παζάρι της Παραμυθιάς, το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη του 1943, εκτελέστηκαν την επόμενη μέρα χωρίς λόγο και αφορμή. Ακόμα και σήμερα, 78 χρόνια μετά οι μνήμες είναι νωπές, επώδυνες και διδακτικές. Ήταν η αρχή της κορύφωσης του τοπικού δράματος της Παραμυθιάς που ολοκληρώθηκε 10 ημέρες μετά με την εκτέλεση των 49 Προκρίτων. Εμείς το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να συντηρούμε την ιστορική μας μνήμη και να τιμούμε τους ήρωες συμπατριώτες μας».
Η. Μ.