Δύο νέες αναρτήσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

on .

EFOREIA ARXAIOTHTON

• Συνεχίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό.
Για τον Σεπτέμβριο, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Υπατία Φάκλαρη επιλέγει και σχολιάζει μια αποσπασματικά σωζόμενη ασβεστολιθική στήλη – ψήφισμα με το οποίο δημοσιοποιήθηκε η απελευθέρωση μιας δούλης από τον κύριό της, τον 2ο αιώνα π.Χ.. Η επιγραφή βρέθηκε στο Βουλετήριο του ιερού της Δωδώνης και εκτίθεται στην Αίθουσα 2 για την «Διοικητική οργάνωση στην Ήπειρο» κατά την Αρχαιότητα.
Μια άλλη, προσδοκώμενη ωστόσο και συλλογική απελευθέρωση, αυτή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, υπολανθάνει στις συνδηλώσεις μιας αποτοιχισμένης τοιχογραφίας του τέλους του 19ου αιώνα, από μια πλέον κατεδαφισμένη (το 1969) οικία που βρισκόταν στο πυκνοδομημένο εμπορικό κέντρο της υστερο-οθωμανικής πόλης. Η τοιχογραφία, την οποία επέλεξε και παρουσιάζει η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλου, είναι αντίγραφο εμβληματικού αναγεννησιακού έργου με θέμα την μάχη στη Μουλβία γέφυρα μεταξύ Μ. Κωνσταντίνου και Μαξεντίου και υποδέχεται σήμερα τους επισκέπτες στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.
Καταθέτουν απορίες...
Παράλληλα, η Εφορεία προσκαλεί τους «ψηφιακούς» επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Σεπτεμβρίου και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την μικρή τους ιστορία που αναρτώνται κάθε μήνα και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.
Την ψηφιακή έκθεση συντονίζει η δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάνου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.