Κυκλοφορεί ένας συλλογικός τόμος για «Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα ΜΜΕ»

on .

Unknown

• Ο συλλογικός τόμος «Γλώσσα, Ηθική και Ιδεολογία στα Μ.Μ.Ε.», σε συνεπιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate in Linguistics στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, και του Δημήτρη Βαρδαβά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Πεδίο». Ανάμεσα στις θεματικές περιοχές που εξερευνώνται βρίσκονται η γλωσσική χρήση στα Μ.Μ.Ε. και οι συνέπειές της, ο δημόσιος λόγος στη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στα ζητήματα της ηθικής, της δεοντολογίας και της ιδεολογίας στη χρήση του λόγου στη δημόσια σφαίρα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία συμμετοχική εργασία που συμβάλλει στον κριτικό επικοινωνιακό και μηντιακό γραμματισμό των μη ειδικών αναγνωστών, αλλά ταυτόχρονα φιλοδοξεί να προσφέρει νέα ερεθίσματα για έρευνα στους ειδικούς αναγνώστες. Η συλλογική αυτή δουλειά αποτελείται από τα διευρυμένα πρακτικά της πρώτης δράσης του διαδικτυακού Ομίλου Αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μ.Μ.Ε.», του Μικρού Θερινού, ενώ εμπλουτίζεται και με άλλα επίκαιρα κείμενα.
Άρθρα τους έχουν συνεισφέρει στον τόμο διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές με στόχο την κριτική διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη γλωσσική χρήση των φορέων του δημόσιου λόγου και σε ζητήματα που άπτονται της ηθικής και της ιδεολογίας.