Ο Μίκης Θεοδωράκης και η σχέση του με την Ήπειρο

on .

THEODORAKHS MIKHS2

Συνεχή είναι τα αφιερώματα εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη.
Το εθνικό πένθος που κήρυξε η Κυβέρνηση συνεχίζεται και σήμερα, ενώ από την ερχόμενη Τρίτη η σορός του θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 3 μ.μ., στον ίδιο ναό.
Η σχέση με την Ήπειρο
Όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.», ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ιδιαίτερη σχέση με τα Γιάννενα και γενικότερα την περιοχή μας.

Στα 7 του χρόνια, περπάτησε στα κακοτράχαλα βουνά του Ζαγορίου, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του Γιώργη, ο οποίος, ως δημόσιος υπάλληλος, είχε την εποπτεία για τη διάνοιξη δρόμων στην περιοχή. Η οικογένεια έμεινε περίπου μία πενταετία εδώ, το διάστημα 1930 – 34 και ο Μίκης φοίτησε στην 1η και τη 2α Δημοτικού, έμαθε δηλαδή στα Γιάννενα τα πρώτα του γράμματα.
Και τα ακούσματά του επηρεάστηκαν κατά την παραμονή του στην Ήπειρο λόγω της δημοτικής μουσικής, στοιχεία της οποίας χρησιμοποίησε αργότερα στη μουσική του. Εξάλλου, ανάμεσα στους ερμηνευτές των τραγουδιών του περιλαμβάνονται και Ηπειρώτες, όπως ο γνωστός δημοτικός τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς.
Ο Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε πολλές φορές τις επόμενες δεκαετίες στα Γιάννενα, είτε στο πλαίσιο πολιτικών περιοδειών, είτε για συναυλίες. Μεταξύ άλλων, εποχή άφησε η κοινή συναυλία του με το Μάνο Χατζιδάκι στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στα τέλη τη δεκαετίας του 1980.
Κλειστή η Βουλή
Κλειστή για το νομοθετικό της έργο θα παραμείνει η Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως είπε, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας, η ημέρα που θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, την ερχόμενη Πέμπτη, είναι η πιο ενδεδειγμένη ημέρα για να εκφράσουμε στοιχειωδώς και συμβολικά, την τιμή προς το πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη.
«Τιμή, προς έναν άνθρωπο, ο οποίος, από τις συγκλονιστικές ιδιότητες που ταυτόχρονα είχε, (του συνθέτη, του πολιτικού και του στοχαστή), ο ίδιος έθεσε πάνω από όλες, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, του εκπροσώπου του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Τασούλας.
Η Φιλοσοφική Σχολή
Ανακοίνωση για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε χθες η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την οποία υπογράφει ο Κοσμήτορας καθηγητής Ιωάννης Ε. Τζαμτζής. Σ’ αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως μουσουργούς του 20ου αιώνα, ενός φλογερού δημοκράτη και ανθρωπιστή, ενός γνήσιου πατριώτη. Ελαφρύ το χώμα το Ελληνικό που θα τον σκεπάσει».
Εκδήλωση στη Νικόπολη
Αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη θα είναι η συναυλία κλασικής μουσικής με τίτλο «Aktia Chamber Music»που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο και ώρα 9 μ.μ. στο Αρχαίο Ωδείο της Νικόπολης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των Ακτίων από τον Δήμο σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Περιφέρεια Ηπείρου. Πέντε νεαροί βιρτουόζοι μουσικοί η Μιλένα Σίμοβιτς, η Πολίνα Στρελτσόβα, ο Νίκολα Πάντιτσς και οι Πρεβεζάνοι Ηλίας Λιβιεράτος και Αγάπη Τριανταφυλλίδη θα ερμηνεύσουν γνωστά και αγαπημένα κομμάτια κλασσικής μουσικής. Η είσοδος θα γίνει αποκλειστικά με δελτία.
Ο τόπος ταφής
Στον Γαλατά Χανίων φαίνεται ότι θα ταφεί τελικά ο Μ. Θεοδωράκης, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Όσο ήταν στη ζωή, είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του. Μάλιστα, στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών είχε προβλέψει ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία του.
Παρά την επιδίωξη μέλους της οικογένειας να μην ακολουθήσει την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη αναζητώντας άλλα κοιμητήρια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με χθεσινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που τους απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του.