Στο ύψωμα 2.166 του Γράμμου τιμήθηκαν οι πεσόντες 1946-1949

on .

GRAMMOS PANAGIA 29 08 2021

• Στο παρεκκλήσι της Παναγίας, στο ύψωμα 2.166 του Γράμμου, τελέστηκε, το Σάββατο θεία λειτουργία (προσευχομένου στο ιερό του Μητροπολίτου Κονίτσης) και επιμνημόσυνη δέση, χοροστατούντος του κ. Ανδρέου, για τους πεσόντες στρατιώτες την περίοδο 1946-1949.
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όσο ζω και οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν θα έρχομαι εδώ. Οφείλουμε να μένουμε προσκολλημένοι στα ιδεώδη της πίστης και της πατρίδας, τα οποία κάποιοι επιδιώκουν να τα αμαυρώσουν, όπως και την Ιστορία και την Εκκλησία».
Στο παρακείμενο μνημείο, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα με χρήματα ιδιωτών, εψάλη τρισάγιο και κατατέθηκε στεφάνι από τον Μητροπολίτη Ανδρέα.
Συμμετείχαν ο αντιστράτηγος ε. α. και πρώην Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης Φράγκος Φραγκούλης, ο π. Αθανάσιος (Μετεωρίτης) και άτομα από της ευρύτερης περιοχής.
Το παρεκκλήσι της Παναγίας ανεγέρθηκε με πρωτοβουλία του κ. Φραγκούλη, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Μητροπολίτου Ανδρέου και τα θυρανοίξια έγιναν πρίν ένα χρόνο, 29 Αυγούστου 2020.
Ο πέτρινος αυτός ναός με εικονογραφίες αγίων κυρίως στρατιωτικών ή σχετιζόμενων με το στρατό ως προστάτες του (όπως ο όσιος Παΐσιος ο ασυρματιστής), που φιλοτεχνήθηκαν από τη γυναικεία αδελφότητα της Μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, αποτελεί ένα μικρό κομψοτέχνημα.
Να σημειωθεί ότι στην κορυφή του Γράμμου, σε ύψος 2.520 μ., στρατιώτες έχτισαν, το 1948, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία, στην Υπέρμαχο Στρατηγό του Έθνους, ως αφιέρωμα τιμής για την προστασία της, αλλά και ως ορμητήριο πνευματικών ανατάσεων την ώρα των μαχών.
Αυτό το εκκλησάκι έγινε ερείπια, σωριασμένες πέτρες, λόγω της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας.
Στη θέση του, όχι στο ίδιο σημείο, αλλά χαμηλότερα ήρθε να υψωθεί ένα νέο παρεκκλήσι της Παναγίας, αφού προηγουμένως αποκαταστάθηκε ο δρόμος προς το μνημείο, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν απροσπέλαστος.

Η. Μ.