Θετική ψήφος από την Περιφέρεια Ηπείρου παρά τις αντιρρήσεις του Δήμου Ζαγορίου

on .

YDROHLEKTRIKO MIKRO

• «Πράσινο φως» άναψε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου για δυο μικρά Υδροηλεκτρικά έργα στο Γρεβενίτι. 
Η χθεσινή απόφαση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου που είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, μιλώντας για περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. 
Πιο συγκεκριμένα χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά για μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ρέματος Ζόρικα, ισχύος 1,435 MW και μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ποταμού ΒΑΡΔΑ, ισχύος 1,12  MW, στο Τ.Κ. Γρεβενετίου, Δ.Ε. Ανατολικού Ζαγορίου.
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας των δυο έργων είναι η εταιρία «ΕΥΔΩΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». 
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Β. Γοργόλης υπεραμύνθηκε των δυο έργων, λέγοντας πως έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, έχουν άδεια από τη ΡΑΕ, αλλά και θετικές γνωμοδοτήσεις από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, ενώ απαντήσεις σε ερωτήσεις των συμβούλων για τα υδροηλεκτρικά έδωσε ο περιφ. σύμβουλος Δημ. Δημητρίου μιλώντας αυτή τη φορά ως εκπρόσωπος της εταιρίας, κάνοντας λόγο για αναπτυξιακά έργα…
Η «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «τα δυο κοντινά  ΜΥΗΕ (οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας βρίσκονται σε απόσταση μόλις 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο) στον ποταμό Βάρδα και το ρέμα Ζορίκα ανήκουν στην ίδια εταιρία, και είναι τα πρώτα που θα αδειοδοτηθούν καθώς προκύπτει ότι υπάρχουν άλλα 2 ΜΥΗΕ σε κοντινή απόσταση στον ποταμό Βάρδα για τα οποία έχουν εκδοθεί ήδη βεβαιώσεις παραγωγού.  Τόσο η περιοχή κατασκευής των σταθμών παραγωγής ενέργειας όσο και  το σημείο που χοροθετείται το ΜΥΗΕ στο Βάρδα εντάσσονται εξολοκλήρου σε περιοχή απολύτου προστασίας της Φύσης (NATURA). Εκτός όμως από την καταστροφή της περιοχής απολύτου προστασίας της φύσης από τα κυρίως έργα, θα απαιτηθεί και αποψίλωση δάσους μαύρης πεύκης για τη διάνοιξη του δρόμου πρόσβασης στα σημεία υδροληψίας».
 Παράλληλα, κατηγόρησε την Περιφέρεια Ηπείρου ότι «συνεπικουρούμενη από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ- ξέχασε τις οικολογικές της ανησυχίες  και σα να μην έφτανε αυτό, για δεύτερη φορά έγραψε «εις τα παλαιότερα των υποδημάτων της»  τις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου και της κοινότητας Γρεβενιτίου».
Άλλες αποφάσεις 
Στη χθεσινή συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης γνωμοδότησε θετικά και επί των φακέλων ΜΠΕ των παρακάτω έργων:
-Εγκατάσταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 63.000  ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Φτέρη», Τ.Κ. Καρβουναρίου, Δήμου Σουλίου,  ΠΕ Θεσπρωτίας.  
-«Υφιστάμενη μονάδα παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος, με διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στην Τ.Κ.  Κορώνης της Δ.Ε. Φαναρίου του Δ. Πάργας. 
- «Αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων, στη  «Λιμνοπούλα» Ιωαννίνων.  
- Οριοθέτηση- Διευθέτηση ρέματος 5ης Πολεοδομικής Ενότητας, Δ.Ε. Ηγουμενίτσας
-«Πτηνοσφαγείο – τυποποιητήριο κρέατος, με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένο στη θέση «ΜΠΙΕΤΙ» της Τ.Κ. Κατσικάς, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων.  
- «Υφιστάμενη πτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 30.000 (αύξηση  δυναμικότητας από 15.000 πτηνά πάχυνσης σε 30.000 πτηνά), με υδρογεώτρηση, εγκατεστημένη και λειτουργούσα στη θέση «ΣΑΔΙΑ ή ΦΤΕΛΙΑΔΑ» της Τ.Κ. Ανέζας, Δ. Αρταίων,  
- «Λατομείο μαρμάρων στη θέση «ΖΟΥΡΛΟΚΩΣΤΑ» της Τ.Κ. Κληματιάς, Δ.Ε. Ευρυμενών, Δ. Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων».