Διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ στα Γιάννενα με τον Δήμο... απόντα!

on .

XARAKOPOYLOS

• Ένα... αγεφύρωτο χάσμα χωρίζει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων από την Ένωση Καλλιτεχνών Ιωαννίνων όπως διαφάνηκε και στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα εκπρόσωποι του σωματείου με τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ.

Η Ένωση δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στο αίτημά της για έναν προγραμματισμό από πλευράς του Δήμου που θα βοηθήσει στη στήριξη του τοπικού δυναμικού έπειτα από ενάμισι χρόνο απραξίας και προτίθεται πλέον να αναλάβει μόνη της πρωτοβουλίες με κυριότερη τη διοργάνωση πολιτιστικού φεστιβάλ στα Γιάννενα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο!

Καμία στήριξη
Για «άκαρπη» συνάντηση με τον Δήμαρχο κάνει λόγο σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, η οποία στο παρελθόν έχει ασκήσει δημόσια κριτική στη Δημοτική Αρχή, κυρίως με αφορμή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
«Για άλλη μια φορά έγινε ξεκάθαρη η πολιτική του Δήμου Ιωαννιτών αναφορικά με τους κλάδους του πολιτισμού. Δεν υπάρχει καμία πολιτιστική πολιτική και προγραμματισμός του Δήμου που να έχει σαν κύριο μέλημα τη στήριξη του πλούσιου και πλουραλιστικού ντόπιου δυναμικού, που ενάμισι χρόνο τώρα είναι ένας από τους πιο βαριά πληττόμενους κλάδους από την πανδημία», τονίζει το σωματείο.
Η Ένωση έχει ανακοινώσει τη διενέργεια φεστιβάλ, συνάντησε όμως την απροθυμία της Δημοτικής Αρχής να στηρίξει ουσιαστικά και οικονομικά τη διοργάνωση, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε «καμία ουσιαστική πρόθεση να τεθούν υπό συζήτηση τα αιτήματα των καλλιτεχνών της Ηπείρου». Έτσι, όπως σημειώνει, «οι καλλιτέχνες της Ηπείρου βρίσκονται ακόμα και μετά την περίοδο της καραντίνας σε αδράνεια, χωρίς καμία προοπτική για άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους».
Δεν παραλείπει, δε, να κάνει λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες του προηγουμένου διαστήματος εκ μέρους του Δήμου, αναφέροντας ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παρατυπίες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων σε μια σωρεία δράσεων και αναθέσεων με υπέρογκα πόσα, όπως η ανάθεση της παράστασης με τίτλο «από γιορτή σε γιορτή: Η Πασχαλιά της Λευτεριάς» με το ποσό των 42.000 ευρώ.

Θα γίνει το φεστιβάλ!
Καταλήγοντας, η Ένωση Καλλιτεχνών διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα όλων των επαγγελματιών καλλιτεχνών σε μια προσπάθεια συσπείρωσης και αναζωπύρωσης του πολιτισμού στη περιοχή μας». Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε και επίσημα τη διεξαγωγή του πρώτου Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ Πολλαπλών Δράσεων στην πόλη μας, που προβλέπεται να λάβει χώρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Ηπειρώτες καλλιτέχνες, καθώς και σ’ εκείνους που ζουν και εργάζονται στην Ήπειρο, να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 17 Ιουνίου.