Θετικές προοπτικές για την Κόνιτσα δημιουργεί ο πεζοπορικός τουρισμός

on .

MONH STOMIOY AGIOS PAISIOS KONITSA
• Κάτι αλλάζει προς το θετικό στην ακριτική Κόνιτσα.
Το προμήνυμα στέλνει ζεύγος πελαργών που εμφανίστηκε στην περιοχή και άρχισε να χτίζει τη φωλιά του σε στύλο της ΔΕΗ, που δείχνει ότι τα συμπαθή αυτά πτηνά θα επισκέπτονται και θα εγκαθίστανται για πολλά χρόνια στην πόλη. Το κυρίως όμως θετικό μήνυμα προκύπτει από την ανακοίνωση του Δημάρχου Ν. Έξαρχου, με την οποία έκανε γνωστό ότι στο κτίριο της Αναγνωστοπούλειου Σχολής θα λειτουργήσουν σχολές για εκπαιδευτές- προπονητές για ράφτιγκ, καγιάκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και άλλες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής της Κόνιτσας.
Πρόκειται για σχολές που είναι μοναδικές στο είδος τους σε όλο το χώρο των Βαλκανίων. 
Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη διάνοιξη ορεινού μονοπατιού που θα συνδέει την Κόνιτσα με άλλες περιοχές, ο οποίος αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού.
Πρόκειται για μια δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου και το ένα τμήμα της βρίσκεται σχεδόν στο στάδιο τελειοποίησης των διανοίξεων στην περιοχή με αρχή από Κόνιτσα και συνεχίζεται προς Εξοχή, Σαραντάπορο, Αγία Βαρβάρα, Αμάραντο, Λουτρά Αμαράντου, Πυρσόγιανη, Βούρμπιανη, Πληκάτι, Αετομηλίτσα, Δροσοπηγή, Κεράσοβο, Πουρνιά.
Στη διαδρομή που χαράσσεται ανακαλύφτηκαν εκκλησίες, δρόμοι με καλντερίμια, τοξωτές γέφυρες καθώς στην περιοχή υπήρχε δρόμος που συνέδεε την περιοχή με την Μακεδονία και συνέχιζε για Ρουμανία και Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο δρόμος από Κεράσοβο – Πουρνιά θα συνεχιστεί προς Παλαιοσέλι- Βρυσοχώρι- Μέτσοβο. 
Να σημειωθεί ότι μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, έχουν ήδη αρχίσει να φθάνουν στην Κόνιτσα επισκέπτες από το Ισραήλ, οι οποίοι ως πρώτο σταθμό των ορεινών τους διαδρομών έχουν την Ιερά Μονή Στομίου.