Διαχρονικό το αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

on .

MNHMEIO PONTION ANATOLH MNHMOSYNO 23 5 21

• Λιτές και ταυτόχρονα συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ανατολή Ιωαννίνων, παρουσία των τοπικών αρχών, με αφορμή τα 102 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος από τη σφαγή και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ επανήλθε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το διαχρονικό αίτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας από την διεθνή κοινότητα.
Το πρωί χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου τελέστηκε δοξολογία στον Ναό της του Θεού Σοφίας Ανατολής και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων.

Χαιρετισμοί
- Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Αμυράς, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην επέτειο των 102 χρόνων που συμπληρώθηκαν φέτος από την φρικτή στιγμή της ιστορίας, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, τονίζοντας ότι χρέος όλων μας είναι η μνήμη. «Το να θυμόμαστε είναι απαράγραπτη ανάγκη ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον τέτοιου είδους φρικτές γενοκτονίες και πάνω απ‘ όλα να ξέρουμε ο ελληνισμός από πού έρχεται και πού πηγαίνει», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
- Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «έχουμε απαίτηση οι μεγάλοι της γης να μιλήσουν και για την Γενοκτονία των Ποντίων. Γιατί ο ελληνισμός ήταν σε όλα αυτά τα μέρη και ότι υπάρχει θετικό εκεί είναι από τους Έλληνες του Πόντου».
- Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, αναφέρθηκε στους πρόσφυγες του Πόντου, που άφησαν πίσω πατρίδα, σπίτια, περιουσίες τους νεκρούς τους και ήρθαν στην Ελλάδα διωγμένοι «μεταλαμπαδεύοντας και ορίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το τι σημαίνει πρόοδος. Αυτοί οι συνέλληνες που ήρθαν από την Μικρά Ασία βοήθησαν την πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της και γι’ αυτό στεκόμαστε απέναντι τους με δέος και σεβασμό».

Μηνύματα
Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης, έστειλαν και οι βουλευτές Νομού Ιωαννίνων:
- «Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα, εμείς είμαστε εδώ παρόντες, δηλώνοντας ότι θέλουμε να ζήσουμε και να αναπτυχθούμε ειρηνικά, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν ξεχνάμε ποτέ την ιστορία μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ. Καλογιάννης.
- «Ο ποντιακός ελληνισμός, όσοι επέζησαν και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, στάθηκε στα πόδια του και σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι στον κοινωνικό, πολιτισμικό και οικονομικό ιστό της χώρας μας», σημείωσε η Μαρία Κεφάλα.
- «Ανοιχτή και διαρκής παραμένει η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας, έτσι που να υπάρξει δικαίωση της μνήμης των αθώων θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα να αποδοθούν και οι ευθύνες που είναι απαράγραπτες…», τόνισε η Μερόπη Τζούφη.