Η πορεία της Ηπείρου προς την Επανάσταση του 1821!

on .

PARADOSIAKH FORESIA

• Aναμφισβήτητος είναι ο ρόλος που έπαιξαν τα Γιάννενα ως εκπαιδευτικό κέντρο της εποχής με τις μεγάλες Σχολές τους και ως εμπορικό σταυροδρόμι της ευρύτερης περιοχής στην «επώαση» των συνθηκών που οδήγησαν στην Επανάσταση του 1821. Εξάλλου, εδώ γεννήθηκαν και μερικές από τις πιο ηγετικές μορφές της Φιλικής Εταιρείας.
Αυτόν ακριβώς τον ρόλο και την πορεία της Ηπείρου και της πρωτεύουσάς της προς την Επανάσταση θα αναδείξει η περιοδική έκθεση με τίτλο «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21: ΗΠΕΙΡΟΣ», η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Από το Σάββατο...
Από το ερχόμενο Σάββατο, 29 Μαΐου θα παρουσιάζεται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Ιτς Καλέ η έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21», η οποία αποτελεί «δορυφόρο» της κεντρικής έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που θα φιλοξενηθεί στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα. Θα διαρκέσει ως τις 29 Νοεμβρίου, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκθέσεις σε άλλα δύο μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης και στο Μουσείο Μαστίχας Χίου. Η έκθεση, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα του ΕΙΜ «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ’21» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Κομβικός ρόλος
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα Γιάννενα, ως μορφωτικό κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ως πολιτικό κέντρο του ισχυρότερου πασαλικιού των ευρωπαϊκών οθωμανικών κτήσεων και ως διπλωματικός και εμπορικός κόμβος, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην επώαση των συνθηκών που οδήγησαν στην Επανάσταση. Το Σούλι, πρώτη επαναστατική σπίθα πριν ακόμη από την έναρξη του Αγώνα, παρά την οριστική του καταστροφή, έχει μείνει στην Ιστορία ως σημαντικός διαχρονικός πόλος αντίστασης. Η Ήπειρος, πρώτη στ’ άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα, προσέφερε ηγετικά στελέχη της Φιλικής Εταιρείας, θρυλικούς αγωνιστές, μεγάλους δασκάλους του Γένους, πολιτικούς και εθνικούς ευεργέτες που θα έχτιζαν τη νέα Ελλάδα».

Η πορεία της Ηπείρου
Στην έκθεση του Μουσείου Αργυροτεχνίας αναδεικνύεται η πορεία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων προς την Επανάσταση.
Μέσα στον εμβληματικό χώρο του Ιτς Καλέ, φωτίζονται πτυχές όπως ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και η άνθηση του εμπορίου, ο δεσποτισμός του Αλή Πασά, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η έκρηξη της Επανάστασης και η συμβολή της Ηπείρου σε αυτήν, η πολιτική ωρίμαση, οι εμφύλιες διαμάχες, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτείας με κυβερνήτη τον Καποδίστρια. Τελικά, βέβαια, η Ήπειρος έμεινε εκτός συνόρων και αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, παρά την ενεργό συμμετοχή αρκετών Ηπειρωτών στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ζωή του νεοσύστατου κράτους.

Με πολύτιμα κειμήλια
Η συλλογή που θα παρουσιαστεί στα Γιάννενα περιλαμβάνει μοναδικά εθνικά κειμήλια από τις πλούσιες συλλογές του ΕΙΜ, τα οποία «επιστρέφουν» στον τόπο τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται φορεσιά της κυρα - Φροσύνης, πορτοφόλι της κυρα -Βασιλικής, καριοφίλι του Αλή Πασά, σημαία - λάβαρο από την Ήπειρο, σπάθη του Ζαχομήλιου, πίπα του Αθανασίου Τσακάλωφ, πινακίδα με αναγραφή από τα χέρια του Μάρκου Μπότσαρη. Επίσης, εκτίθενται σφραγιστικό δαχτυλίδι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ξύλινη θήκη με πιόνια από σκάκι του Αλέξανδρου Υψηλάντη, γιλέκο του Ιωάννη Μακρυγιάννη και ένα από τα ζωγραφικά του έργα, σπάνια έγγραφα, πίνακες και χαρακτικά.

***
Η έκθεση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, ώρες 10:00 - 18:00 (έως 15/10), 10:00 - 17:00 (από 16/10).
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ