H πανδημία είναι «δίκοπο μαχαίρι» για την καλλιτεχνική δημιουργία...

on .

TSATSOS

• Από τη μία, η πανδημία μπορεί να ευνόησε την καλλιτεχνική δημιουργία καθώς πολλοί άνθρωποι της τέχνης βρέθηκαν ξαφνικά με περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους.

Από την άλλη, όμως προκάλεσε τόσες δυσκολίες σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο που ίσως για πολλούς η δημιουργία να πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Αυτό τονίζει στον «Π.Λ.» ο νέος και πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής και στιχουργός Θοδωρής Τσάτσος. Αφορμή για τη συζήτησή μας ο πρώτος ολοκληρωμένος του δίσκος που κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο οποίος κινείται σε ποικίλους μουσικούς «δρόμους»!

Η συνέντευξη
• Κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο ολοκληρωμένο album σου με τίτλο «Το πιο δικό μου ψέμα». Πώς νιώθεις;

-Η δημιουργία του δίσκου ήταν ένα ταξίδι που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και πέρασε από πολλά στάδια. Είμαι πολύ χαρούμενος από το τελικό αποτέλεσμα αλλά κυρίως χαίρομαι με τη μέχρι τώρα αποδοχή από όσους ακούν το δίσκο.

• Σε τι μουσικούς δρόμους κινούνται τα τραγούδια σου, τα οποία υπογράφεις ως στιχουργός;

-Πάντα αγαπούσα ιδιαίτερα τους δίσκους οι οποίοι έχουν τραγούδια που διαφέρουν μεταξύ τους. Η ενορχήστρωση του Γρηγόρη Πολύζου σε συνδυασμό με τα παιξίματα των μουσικών έδωσαν μια έντονη ποικιλομορφία στον ήχο της δικής μου δουλειάς. Έτσι μπορεί κανείς να βρει σε αυτόν το δίσκο τραγούδια πιο λαϊκότροπα και άλλα που διαφέρουν αρκετά και κινούνται σε πιο δυτικούς δρόμους.

• Αυτή όλη η περιπέτεια που βιώνουμε με την πανδημία θεωρείς ότι τελικά «μπλοκάρει» ή ευνοεί την καλλιτεχνική δημιουργία;

-Δεν νομίζω πως υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Σίγουρα για όλους τους ανθρώπους που ο ελεύθερος χρόνος τους αυξήθηκε μέσα στην κατάσταση αυτή ίσως ήταν ευκαιρία να δημιουργήσουν. Από την άλλη, είναι τόσες οι δυσκολίες σε προσωπικό, ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που η δημιουργία για πολλούς ίσως να πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

• Από πού αντλείς την έμπνευσή σου ως δημιουργός;

-Τα πάντα μπορούν να σου δώσουν έμπνευση. Τα βιώματά σου, οι σχέσεις σου με τους άλλους, μια τυχαία συνάντηση, μια απλή βόλτα στην πόλη. Δεν πιστεύω πως υπάρχουν σημαντικά και ασήμαντα θέματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο τρόπος που βρίσκεις να τα εκφράσεις.

• Το πρόβλημα όρασης για σένα δεν αποτελεί «εμπόδιο» όπως αποδεικνύεις στην πράξη. Τι μήνυμα στέλνεις σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα θέματα;

-Να αγαπούν τον εαυτό τους και να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν για να γίνουν καλοί σε αυτά.

• Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σου σχέδια και όνειρα για το μέλλον;

-Αυτή την περίοδο σκέφτομαι πώς να ταξιδέψουν αυτά τα τραγούδια όσο μακρύτερα γίνεται. Περιμένω να έχω την ευκαιρία να τα παρουσιάσω ζωντανά στον κόσμο όταν επιτραπεί. Πέρα από αυτό, γράφω πολλά πράγματα και ελπίζω να καταφέρω να τα αξιοποιήσω στο προσεχές μέλλον.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ