Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων!

on .

PONTIOI FYGH

• Πληθαίνουν και στην Ήπειρο οι φωνές που ζητούν να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έλαβε χώρα πριν από 102 χρόνια, με αυτουργούς τα στίφη των νεότουρκων του Κεμάλ.
Πολιτικοί, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και παρατάξεων στα μηνύματά τους με αφορμή τη χθεσινή επέτειο κάνουν λόγο για χρέος τιμής απέναντι στους πάνω από 350.000 σφαγιασθέντες της περιόδου 1914 – 1922 που πρέπει να εκπληρωθεί, ενώ επισημαίνουν ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρηθούν η ιστορική μνήμη, αλλά και η ιδιαίτερη Ποντιακή παράδοση που οι ξεριζωμένοι του Πόντου κουβάλησαν μαζί τους και στην δική μας περιοχή.

Η παράταξη Μπέγκα
Την ανάγκη να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή τονίζει η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι και στα Γιάννενα υπάρχει μια ζωντανή ποντιακή κοινότητα και παράδοση. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη νέα γενιά Ποντίων του Δήμου η οποία, όπως τονίζει, «πρέπει να διατηρήσει την προσφυγική της συνείδηση. Να συντηρήσει τις μνήμες από τις αφηγήσεις των παλιότερων, τα ήθη και τα έθιμα, τη μουσική, το χορό και τα τραγούδια τα Ποντιακά γιατί αυτή είναι η αφετηρία της, η ιστορία και η ταυτότητά της».

Η παράταξη Γκόντα
«Δεν υπάρχει Ποντιακή οικογένεια που να μη έχασε ανθρώπους από την θηριωδία των νεότουρκων του Κεμάλ. Τις σφαγές των Ποντίων δεν τους λησμόνησε ποτέ ούτε ο Ελληνισμός του Πόντου ούτε η μητέρα πατρίδα που αγκάλιασε όλους όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από τις Κεμαλικές διώξεις», τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη του Νίκου Γκόντα «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και προσθέτει με έμφαση: «Βαθειά χαραγμένη στην μνήμη μας η 19η Μαΐου, πρέπει να μένει άσβεστη και να μεταλαμπαδεύεται σε όλες τις γενιές των Ελλήνων. Η Ελληνική Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, έχουν ιερή υποχρέωση να επιδιώξουν την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ειδεχθές έγκλημα».

To Eπιμελητήριο
Η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι υπέρτατο χρέος και πρέπει να το απαιτούμε διαρκώς, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου σε επιστολή του προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ο Κ. Μπάρκας
Μήνυμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εξέδωσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας. Σ’ αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «όσο η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί την ιστορική αλήθεια, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα των Ελλήνων του Πόντου και στις οικογένειές τους, είναι χρέος όλων μας ο διαρκής αγώνας μέχρι να εκπληρωθεί το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στο μέλλον».

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Η μνήμη αποτελεί την άσβεστη φλόγα τιμής και μη διαγραφής των εγκλημάτων και γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία όπως και στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Πόλης αλλά και στους Αρμένιους και Ασσύριους. Όμως εκτός από την άσβεστη μνήμη υπάρχει και το ιερό καθήκον από κάθε Έλληνα και κάθε σύγχρονο πολίτη ενός πολιτισμένου κόσμου, το καθήκον της δικαίωσης των 353.000 σφαγιασθέντων και δολοφονημένων αθώων ψυχών, μέσα από τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των προγόνων των αδελφών συντοπιτών μας με τις 1130 βεβηλωμένες εκκλησιές, τα 960 κατεστραμμένα σχολεία, τις 815 ξεριζωμένες κοινότητες»!