Εκδηλώσεις και μηνύματα για την σημερινή Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων

on .

PONTIOI KSERIZOMOS PROSFYGIA

• Η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί και γιορτάζεται ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και σήμερα η Βουλή των Ελλήνων θα «ντυθεί» στα πένθιμα χρώματα, μαύρο και κόκκινο, ενώ στην πρόσοψή της θα απεικονίζεται το επετειακό σύμβολο του αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων (G από τον Διεθνή όρο Genocide) προς τιμήν του ποντιακού ελληνισμού και στην μνήμη όσων χάθηκαν.
Μήνυμα Μ.  Κεφάλα
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, σε μήνυμά της η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι ημέρα ιστορικής μνήμης των χιλιάδων αθώων θυμάτων, οι ψυχές των οποίων περιμένουν ακόμη μία συγγνώμη από τους απογόνους των δραστών. Ο Ποντιακός Ελληνισμός δεν ξεχνά, κανείς μας δεν ξεχνά την φρίκη και τον πόνο. Η Ελληνική Βουλή θα φωταγωγηθεί σε πένθιμα χρώματα, ως ελάχιστος φόρος τιμής. Οι Έλληνες ενωμένοι διεκδικούμε μία συγγνώμη και μία διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αποτελεί ιστορικό χρέος όλων».
Στα Γιάννενα
Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις μνήμης, τις οποίες συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών – Σπουδαστών Ιωαννίνων, έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή, 23 Μαΐου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία στον Ναό της του Θεού Σοφίας Ανατολής (10 π.μ.), επιμνημόσυνη δέηση (10.45 π.μ.), χαιρετισμούς επισήμων και καταθέσεις στεφάνων.
Ο Δήμος Πρέβεζας
Συμβολικές δράσεις τιμής διοργανώνει και ο Δήμος Πρέβεζας συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την 19η Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα:
• Από σήμερα Τετάρτη έως και το Σάββατο 22 Μαΐου, το Δημαρχείο θα φωτιστεί με κίτρινο φως, ενώ θα υψωθεί και το λάβαρο του Πόντου.
• Στον πύργο του Ρολογιού του Αγίου Χαραλάμπους θα προβληθεί ο αετός των Κομνηνών της Τραπεζούντας, ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων του Πόντου.
•Τ ο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας σε ειδική συνεδρίαση θα εκδώσει ψήφισμα στο οποίο θα γίνεται αναφορά στα γεγονότα της Γενοκτονίας, ενώ θα ζητείται η αναγνώρισή της σε Διεθνές Επίπεδο.
• Ο Δήμος Πρέβεζας θα συμμετέχει στην εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη και ώρα 8 μ.μ. στην πλατεία της Τ.Κ Νέας Σινώπης ο Σύλλογος «Διογένης», με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 353.000 χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας .Αντίστοιχη συμμετοχή ο Δήμος θα έχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία της Τ.Κ Νέας Σαμψούντας από τον σύλλογο «Αμισός» με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και αναφορά στο γεγονός της Γενοκτονίας.