Το ΔΗΠΕΘΕ να μην εγκαταλείψει το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος!

on .

DODONH THEATRO 1 17 9 19

• Στα τρία καλοκαίρια που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος κατάφερε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό «αποτύπωμα» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας.
Ωστόσο, με την αλλαγή Δημοτικής Αρχής, το Φεστιβάλ ουσιαστικά... εγκαταλείφθηκε και δικαιολογημένα σήμερα η παράταξη του πρ. δημάρχου Θωμά Μπέγκα επανέρχεται ζητώντας την επιστροφή του και επικαλείται συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό.

Νέα επιχορήγηση
Η «Ενότητα Πολιτών» σε χθεσινή ανακοίνωσή της επικαλείται την κρατική χρηματοδότηση ύψους 930.000 ευρώ που θα δοθεί για την τριετία 2021-2023 στους φορείς του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος (σχετικά είχε γράψει ο «Π.Λ.» στο φύλλο της Μ. Τετάρτης), κάνοντας γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανανέωσε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας το οποίο είχε υπογραφεί και με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων επί θητείας της, σύμφωνα με το οποίο το Δημοτικό μας Θέατρο θα επιχορηγηθεί με 60.000 ευρώ, δηλαδή με 20.000 ευρώ κατ' έτος.
Κάνει λόγο για «μία εξειδικευμένη επιχορήγηση, προϊόν της οραματικής σύλληψης της δημοτικής μας αρχής για τη διοργάνωση Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με παράλληλη διοργάνωση σεμιναρίων διδασκαλίας αρχαίου δράματος, σε έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους στη χώρα, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης».

Στην πρώτη γραμμή...
Σύμφωνα με τη παράταξη του Θ. Μπέγκα, «σε μια περίοδο όπου η παραγωγή ποιοτικού πολιτιστικού περιεχομένου θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο, η συνέχιση αρχικά και η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη συνέχεια, επιβάλλεται να είναι στην πρώτη γραμμή των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Ιωαννιτών. Δυστυχώς όμως, η σημερινή δημοτική αρχή δεν θέλησε να χτίσει πάνω σε έναν θεσμό που κατάφερε στα τρία χρόνια παρουσίας του να λάβει μεγάλες διαστάσεις».
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αποτελούσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην προσπάθεια που έγινε από τη δημοτική μας αρχή για να υπερβούμε τα στενά όρια του τόπου μας και να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι τα Γιάννενα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παραγωγή και την προαγωγή υψηλού επιπέδου πολιτισμού».
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι δεν ήταν απλά οι παραστάσεις που φιλοξενούνταν στο θέατρο της Δωδώνης, αλλά μία πολιτιστική εμπειρία πολύ διαφορετική και σύνθετη, καθώς το Φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης ως παράλληλη δράση, το Θερινό Μαντείο, η επιτυχία του οποίου επιβραβεύτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού που το ενέταξε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος.

Ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής
Καταλήγοντας, η «Ενότητα Πολιτών» κάνει αναφορά στην εκλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, η οποία, όπως επισημαίνει, συμπίπτει χρονικά με την επιβράβευση του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος από το υπουργείο Πολιτισμού και, αφού εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του Χ. Πεχλιβανίδη, εκφράζει την άποψη πως «οφείλει να οδηγήσει το θέατρο, εργαζόμενος με όραμα για την προαγωγή του ποιοτικού πολιτισμού, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο και το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, ξεπερνώντας κάποιες άστοχες επιλογές της σημερινής Διοίκησης».