Το Μουσικό Σχολείο παίρνει το όνομα του Νικ. Δούμπα

on .

MOYSIKO SXOLEIO

• Το όνομα του εμβληματικού φιλόμουσου Ηπειρώτη Νικόλαου Δούμπα θα φέρει στο εξής το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων, το οποίο μετονομάζεται ως ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι στη σημαντική πολιτιστική του παρακαταθήκη, η οποία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί για τους μαθητές μας ένα διαχρονικό μάθημα προσφοράς, γνώσης, μουσικής παιδείας και πολιτισμού, το οποίο θα διασυνδέει μόνιμα το Σχολείο με τον κλασικό μουσικό πλούτο της Κεντρικής Ευρώπης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσικού Σχολείου, την οποία υπογράφει η Διευθύντριά του Μαριγούλα Κασαγιάννη, ο Νικόλαος Δούμπας είναι μέλος της οικογένειας Δούμπα που κατάγεται από τη Μοσχόπολη της Ηπείρου. Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1830 στη Βιέννη και αποτέλεσε μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες του απόδημου Ελληνισμού τα τελευταία 200 χρόνια. Πέρασε στην ιστορία ως ο Μαικήνας των Τεχνών στη Βιέννη και κατέστησε το όνομα του ως συνώνυμο της προσφοράς στον πολιτισμό, τη μουσική και τις τέχνες στην Αυστριακή πρωτεύουσα, ενώ αρκετές και σημαντικές ήταν και οι ευεργεσίες του στην υπόδουλη Ελλάδα.
Πραγματοποίησε πολλές δωρεές με κυριότερες αυτές της ανέγερσης του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein), της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, της Ομοσπονδίας Εικαστικών Τεχνών και του σημερινού Μουσείου Εφαρμοσμένης Τέχνης. Μέσω των χορηγιών του Νικολάου Δούμπα, η Βιέννη εμπλουτίστηκε στην εποχή του με μία σειρά μνημείων προσωπικοτήτων όπως του Μπετόβεν, του Μπραμς, του Μότσαρτ, του Σούμπερτ και άλλων. Σε αναγνώριση της πλούσιας προσφοράς του στην Τέχνη, του απονεμήθηκαν πολλές διακρίσεις, όπως του Επίτιμου Μέλους της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης, καθώς και ο τίτλος του Βαρώνου. Σήμερα, στην καρδιά της Βιέννης, ο δρόμος μπροστά από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου Μουσικής και έδρα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας φέρει το όνομά του (Dumbastrasse).