Κάνει ό,τι μπορεί το ΥΠΠΟ για τα πολιτιστικά σωματεία!

on .

YPOYRGEIO POLITISMOY PINAKIDA

• Το υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβάνεται τα πολιτιστικά σωματεία ως έναν από τους πρωταρχικούς φορείς υλοποίησης πολιτιστικών δράσεων και μεριμνά για τη χρηματοδότησή των δραστηριοτήτων τους οι οποίοι είναι αποκλειστικά πολιτιστικού περιεχομένου. Δε μπορεί όμως, με βάση το νομικό πλαίσιο που το διέπει, να χορηγεί επιδόματα, αποζημιώσεις ή οικονομικές απαλλαγές.
Τα παραπάνω αναφέρει ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης σε απάντησή του προς τον βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος με ερώτησή του στη Βουλή επισήμαινε την ανάγκη στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων και αδελφοτήτων που επίσης έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία.
Δράσεις στήριξης
Όπως επισημαίνει ο κ. Γιατρομανωλάκης στην απάντησή του, αρχές του 2020 το υπ. Πολιτισμού απηύθυνε έντεκα προσκλήσεις και άλλες τρεις τον περσινό Μάρτιο στις οποίες πολιτιστικά σωματεία και φορείς μπορούσαν να υποβάλλουν προτάσεις για δράσεις ή προγράμματα που αφορούν ειδικά στην τεκμηρίωση, στη διαφύλαξη και στην ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και είχαν ως προτεραιότητα την αγροδιατροφική κληρονομιά, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες, λαϊκές γιορτές και δρώμενα, δράσεις ανάδειξης του αγροτικού πολιτιστικού τοπίου και δράσεις μελέτης, διαφύλαξης και ανάδειξης της συλλογικής μνήμης.
Στο πλαίσιο των συνολικών προσκλήσεων του ΥΠΠΟ διανεμήθηκαν με τη μορφή επιχορήγησης περίπου 8 εκατ. ευρώ, με πλήθος πολιτιστικών συλλόγων να συγκαταλέγεται στους δικαιούχους. Το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγουμένων ετών, σημειώνει ο κ. Γιατρομανωλάκης, κάνοντας γνωστό πως το 2019 είχαν διατεθεί 3.329.976 ευρώ, ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ήταν 3.143.255 ευρώ.
Δεν έχει ευθύνη...
Ο Υφυπουργός σπεύδει πάντως να τονίσει πως το ΥΠΠΟ δεν είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για όλο το φάσμα δραστηριοτήτων των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, καθώς η αρμοδιότητά του περιορίζεται μόνο στα θέματα χρηματοδότησης των πολιτιστικών τους δράσεων, όπως δεν είναι αρμόδιο για το πότε η λειτουργία τους αναστέλλεται στο πλαίσιο της πανδημίας.