«Ξεμπλοκάρει» η δημιουργία ιστορικού πάρκου στο Καλπάκι

on .

KALPAKI STRATIOTHS MNHMEIO

 Μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες του Ελληνο – ιταλικού Πολέμου του 1940- 41 γράφτηκαν στο Καλπάκι, σε ανάμνηση των οποίων υπάρχουν σήμερα σ’ αυτό το μνημείο του μαχητή στον ομώνυμο λόφο και το Μουσείο Πολέμου.
Σύντομα ωστόσο η ακριτική κωμόπολη του Δήμου Πωγωνίου θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό πάρκο μοναδικό στο είδος του, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης τις θέσεις των μαχών του Έπους, που θα αναπλαστούν για τον σκοπό αυτό, αλλά κι ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες.
Πρόκειται για έργο την υλοποίηση του οποίου ο Δήμος Πωγωνίου επιδιώκει εδώ και μία δεκαπενταετία περίπου. Τελικά, ξεμπλόκαρε με προσωπική παρέμβαση του Κώστα Τασούλα, καθώς τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων έχει αναλάβει η ελληνική Βουλή!
Παρέμβαση Τασούλα
Η «Ανάδειξη – ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείο Πεσόντων» που μπαίνει σε νέα τροχιά αποτελεί σημαντικό έργο τιμής και μνήμης, όπως επισημαίνει ο Δήμος Πωγωνίου σε ανακοίνωσή του. Όπως κάνει γνωστό, για την υλοποίησή του είχε εξασφαλιστεί το 2008 ποσό 500.000 ευρώ από τον αείμνηστο τότε Πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα, το οποίο όμως δεν διατέθηκε ποτέ στο Δήμο, με αποτέλεσμα το έργο να οδηγηθεί ουσιαστικά στις... καλένδες.
Αυτό ώσπου ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης έστειλε σχετική επιστολή προς τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ζητώντας του να παρέμβει. Ο κ. Τασούλας ανέλαβε προσωπικά το ζήτημα, δίνοντας το «πράσινο φως» για χρηματοδότηση του Δήμου με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000 ευρώ!
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Όπως επισημαίνει σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Κ. Καψάλης «με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για χρηματοδότηση του σπουδαίου έργου τιμής και μνήμης «Ανάδειξη – ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείου Πεσόντων» με το αναπροσαρμοσμένο ποσό των 600.000 ευρώ. Η συμβολή του κ. Τασούλα ήταν πολύτιμη στην κατεύθυνση υλοποίησης μίας δέσμευσης του αείμνηστου Δημ. Σιούφα και τον ευχαριστούμε πολύ».
Ο κ. Καψάλης σπεύδει να επισημάνει πως «είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να θυμόμαστε την ιστορία και να τιμούμε όσους έχουν χάσει τη ζωή τους για την Ελευθερία κι αυτό το σπουδαίο έργο θα επιτελέσει αυτόν ακριβώς το σκοπό». Δεν παραλείπει δε να ευχαριστήσει και τον τ. Αντιπρόεδρο της Βουλής και τ. Υπουργό Γιώργο Σούρλα καθώς και την Ένωση Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41 για την πολύτιμη βοήθειά τους.
Θα φέρει επισκέπτες
Το Έργο «Ανάδειξη - ανάπλαση ιστορικών θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι - Μνημείο Πεσόντων στη θέση 'Βουρλιάσος'» περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους έργων, µε βασικότερο αυτό της κατασκευής Μνημείου Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος» του Δήμου Πωγωνίου, στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου Μαχητή.
Βασικός σκοπός του είναι να τιμηθούν οι αγωνιστές και οι πεσόντες του Έπους 1940 και να διατηρηθεί η ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Όπως τονίζει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του, το Μνηµείο Πεσόντων σε συνδυασμό με το Μνημείο του Μαχητή, το Πολεµικό Μουσείο Καλπακίου και τις αναπλάσεις ιστορικών θέσεων μαχών, θα συνθέσουν μία ολοκληρωμένη ενότητα παρεμβάσεων ανάδειξης, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή της.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ