«Ωδή» στη μνήμη του Βασίλη Χαρίση

on .

XARISHS B

• «Ωδή» στη μνήμη του διακεκριμένου Ηπειρώτη Αρχιτέκτονα - Πολεοδόμου Βασίλη Χαρίση (1933-2019), αποτέλεσε η εκπομπή της ΕΡΤ2 «Σαν παραμύθι» που μεταδόθηκε την Κυριακή το μεσημέρι.

 Από την τηλεοπτική οθόνη «πέρασε» όλη η ζωή του και κυρίως αναδείχτηκε ο χαρακτήρας και ιδίως η μεγάλη του προσφορά στην αρχιτεκτονική και στον πολιτισμό. Πρωτοπόρος για την εποχή του, οραματιστής και λάτρης της παράδοσης δημιούργησε σπουδαία αρχιτεκτονικά έργα, εκπόνησε πλήθος μελετών με επίκεντρο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου.

Χαρακτηριστικά του έργα, που στολίζουν και σήμερα τα Γιάννενα και άλλες περιοχές της Ηπείρου, είναι το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, το περίπτερο «Φρόντζου» της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών με το υπαίθριο θέατρο (για 30 περίπου χρόνια διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΗΜ) η πινακοθήκη Αβέρωφ και η διαμόρφωση της πλατείας με τα κτίρια της αγοράς στο Μέτσοβο, το υπαίθριο θέατρο στο Μονοδένδρι, η Παναγία η Καναλιώτισσα στο Κανάλι Πρεβέζης, ο ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος στην Νέα Κερασούντα Πρεβέζης κ.ά.

Βέβαια το έργο - ζωής, όπως το χαρακτήριζε ήταν η αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης, την οποία σχεδίασε πέτρα - πέτρα, ενώ ήταν κι εκείνος που συνέταξε το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας 100 παραδοσιακών οικισμών της χώρας, ανάμεσα στους οποίους είναι και του Ζαγορίου.

Συγκινητική ήταν η μετάδοση αποσπασμάτων από συνεντεύξεις που είχε δώσει στο παρελθόν (κατά καιρούς άρθρα και επιστολές του είχαν δημοσιευτεί και στον «Πρωινό Λόγο»), ενώ για το χαρακτήρα και το έργο του (για το οποίο βραβεύτηκε το 1979 και από την Ακαδημία Αθηνών) μίλησαν οι Κώστας Ζάχος, Κώστα Τασούλας, Τάσος Αβέρωφ, Κώστας Βλάχος και Χρήστος Μασσαλάς

. * * * Ο Βασίλης Χαρίσης γεννήθηκε το 1933 στα Γιάννενα και απεβίωσε στις 9 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα. Είχε σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Υπηρέτησε αρχικά ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και στη συνέχεια, από το 1989 έως το 1994, ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Εκτός από τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών (για το συγγραφικό του έργο) τιμήθηκε και από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης με τον τίτλο του Άρχοντα Δικαιοφύλακα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.