Δοξολογίες και στεφάνια για την Εθνική Επέτειο!

on .

25 MARTIOY 2021 MNHMEIO STEFANIA

Στα απολύτως... απαραίτητα περιορίστηκαν οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου τόσο στα Γιάννενα όσο και στην υπόλοιπη Ήπειρο, καθώς οι επιδημιολογικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή κόσμου σ’ αυτές για την αποφυγή συνωστισμού.
Στα Γιάννενα τελέστηκε δοξολογία στη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάξιμου. Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων. Στεφάνι κατέθεσαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας.
Τα μηνύματα
• «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, το δύσκολο παρελθόν μας αλλά και τη θέση που έχουμε κατακτήσει ανάμεσα στους λαούς του κόσμου. Έχουμε όμως ένα ιερό χρέος. Να συνεχίσουμε την πορεία μας στο διηνεκές της ιστορίας με ομοψυχία, ενότητα, δημιουργία και αλληλεγγύη», τόνισε σε δήλωσή του ο Γιώργος Αμυράς.
• Από την πλευρά της η Μερόπη Τζούφη σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Στις πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός διεκδικεί και παλεύει για ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, υγεία και για λευτεριά. Διεκδικεί να σταθούν όρθιες οι κύριες δομές της υγείας και της παιδείας ώστε όταν βγούμε από την κρίση, να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία και διάθεση δημιουργίας το μέλλον».
• Χρόνια πολλά ευχήθηκε ο Αλέκος Καχριμάνης τονίζοντας πως «ως Ηπειρώτες έχουμε υποχρέωση πρώτα να τιμήσουμε το Σούλι». Όπως είπε, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού ξεκινάει αναστηλώσεις μνημείων στην περιοχή με πρώτο το Κάστρο της Κιάφας, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στις εκδόσεις βιβλίων με ιστορικό περιεχόμενο τις οποίες κάνει στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.
• Τέλος, ο Μωυσής Ελισάφ σημείωσε πως «καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία είναι η καλύτερη στιγμή για έναν γόνιμο επαναστοχασμό έτσι ώστε να δούμε μέσα στην πολυκύμαντη πορεία τις σημαντικές στιγμές, τα επιτεύγματά μας αλλά και τα αρνητικά, τα σφάλματά μας και τις παλινωδίες στην πορεία των 200 χρόνων. Ο γόνιμος επαναστοχασμός θα μας βοηθήσει για να οπλιστούμε με την δύναμη που μας είναι απαραίτητη για το μέλλον μας. Είναι η ευκαιρία να αντλήσουμε δύναμη από τους αγώνες του Έθνους».
Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Με λιτό τρόπο γιορτάστηκε στην Κόνιτσα η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα παρουσία των Αρχών της πόλης. Ακολούθως, στο μνημείο των Ηρώων έξω από το Δημαρχείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε σύντομη ομιλία από τη φιλόλογο Γιάννα Νίκου και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Κόνιτσας Νικόλαο Εξάρχου, τον Διοικητή του 583 Τάγματος Προκαλύψεως Γεώργιο Χαρίτο, τον Διοικητή του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας Ιωάννη Φερεντίνο κ.α..
Mε δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσοστόμου τιμήθηκε η επέτειος της Επανάστασης στη γειτονική πόλη. Ακολούθησε ομιλία και στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων. Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε στο καθήκον που έχουμε εμείς σήμερα, «της πνευματικής ανάτασης μέσα από την παιδεία, τη μόρφωση, την πίστη και την καλλιέργεια. Να σεβόμαστε και ν’ αγαπάμε τον πλησίον μας, υπερασπίζοντας τις ελευθερίες. Να πορευόμαστε όλοι με ήθος και με ομοψυχία, εκμηδενίζοντας το προδοτικό για τον άνθρωπο «εγώ» σπάζοντας την αιώνια κατάρα της διχόνοιας και κάθε προσωπικής ματαιοδοξίας».
Το εορταστικό πρόγραμμα στον Δήμο Ζηρού περιλάμβανε δοξολογία στον αύλειο χώρο του Ναού του Αγίου Βησσαρίωνα στη Φιλιππιάδα. Ο Δήμαρχος Νικόλαος Καλαντζής, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της ενότητας και της ομοψυχίας. Επισήμανε το σθένος του λαού μας να τα βάλλει με την ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία σε μία εποχή που η Ευρώπη εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή της σε κάθε μορφή εξέγερσης, με μοναδικό κίνητρο το ιδανικό της ελευθερίας και ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο, όπως είπε, έχουμε χρέος να διεκδικούμε συνεχώς με λογική και σύνεση. Πανηγυρικό για την ημέρα εκφώνησε η πρεσβυτέρα Κατερίνα. Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Μπιζανομάχων και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.
Κατάθεση στεφάνων έγινε ανήμερα της Επετείου στο μνημείο Πεσόντων Φιλελλήνων, στην έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στο Πέτα. Χωρίς την παρουσία κόσμου, και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκε αρχικά επιμνημόσυνη δέηση. Στην τελετή παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Ροζίνα Βαβέτση, η αντιδήμαρχος Πόπη Γεωργή και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Βαγγέλης Ροβίνας.