Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) τιμά η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου

on .

PENA GRAFEI

• H Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε χθες και η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, σε μήνυμά της αναφέρει:
«Την 21η Μαρτίου και την 23η Σεπτεμβρίου, η μέρα και η νύχτα έχουν ίση διάρκεια. Τούτο, βέβαια, συμβαίνει στο βόρειο ημισφαίριο της γης. Και η μεν πρώτη ονομάσθηκε ‘εαρινή ισημερία’ η δε δεύτερη ‘φθινοπωρινή ισημερία’. Ο συμβολισμός αυτών των ημερομηνιών ποικίλλει, ανάλογα, με τη χρήση του όρου, για παράδειγμα, η πρώτη αναγγέλλει τον ερχομό της Άνοιξης, ενώ η δεύτερη του Φθινοπώρου.
Ο εορτασμός της ποίησης είναι μια ιδέα του ποιητή Μιχάλη Μήτρα, η οποία υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστα Στεργιόπουλο και την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου. Εν συνεχεία, η ιδέα προωθείται στον Βασίλη Βασιλικό πρέσβη της Ελλάδος στην UNESCO, κι αυτή, με τη σειρά της, την καθιερώνει ως ‘παγκόσμια ημέρα ποίησης’.
Η ‘εαρινή ισημερία’, συμβολίζοντας τον ερχομό της Άνοιξης, συνάδει εξαιρετικά με την ποίηση, γιατί και οι δυο τους παραπέμπουν στην αναγέννηση, της φύσης η πρώτη, και του ανθρώπου η δεύτερη. Υπό μίαν έννοια, το δημιουργικό της φύσης και του ανθρώπου απελευθερώνεται κατά την ‘εαρινή ισημερία’ και ελεύθερο, πλέον, γονιμοποιεί και ωριμάζει τους καρπούς του. Στην ποίηση, ιδιαίτερα, η ελευθερία της δημιουργίας, όπως φαίνεται, παρέχει τη δυνατότητα για ταξίδια στο μεταφυσικό, κάτι, που, επί των ημερών μας, είναι επιτακτική ανάγκη.
Η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, τιμώντας την ‘παγκόσμια ημέρα ποίησης’, λόγω της πανδημίας, καλεί τα μέλη της, ποιήτριες και ποιητές, καθώς και όλους τους εραστές της ποίησης, σ’ έναν ουσιαστικό και πνευματικό εορτασμό της».