Η διαφθορά στην Αλβανία εμπόδιο στην επιστροφή των περιουσιών στις θρησκείες

on .

ILIR META IOANNHS KORYTSAS
 Τον Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη, συνάντησε, σε επίσκεψή του στην Κορυτσά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. 
Σε θερμό κλίμα κατά τη συνάντηση στο Επισκοπείο συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με τον Πρόεδρο της 
Δημοκρατίας να αναφέρεται στο καυτό ζήτημα της επιστροφής της περιουσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία, που είχε δημευθεί από το αθεϊστικό καθεστώς Χότζα, και δεν έχει ακόμη αποδοθεί στους δικαιούχους. 
Όπως τόνισε αυτό έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή, αλλά βασικό εμπόδιο είναι η διαφθορά και κάλεσε (το έχει ξανακάνει και στο παρελθόν), τους αρμόδιους του κράτους να προχωρήσουν τις διαδικασίες επιστροφής της περιουσίας στις θρησκευτικές κοινότητες.
Να σημειωθεί ότι τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τον διωγμό της θρησκείας στην Αλβανία είχε η Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού πολλοί ναοί κατεδαφίστηκαν. Μονές καταστράφηκαν, εικόνες, κειμήλια και αρχεία αφαιρέθηκαν, ενώ απαλλοτριώθηκαν μεγάλες εκτάσεις γης, που κατείχαν οι Μονές. 
Ο κ. Μέτα μιλώντας με τον κ. Ιωάννη ευχαρίστησε, εκ μέρους της Αλβανικής Πολιτείας, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τη βοήθειά της προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με παροχή φαγητού, τροφίμων και άλλους τρόπους, όχι μόνο τώρα, την περίοδο της πανδημίας, αλλά γενικά, και εξήρε το ανθρωπιστικό της έργο, όπως αυτό εκδηλώνεται μέσα από τις δράσεις του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. 
Εξήρε ακόμη τη συμβολή όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην αρμονική συνύπαρξη του Αλβανικού λαού. 
Το γεγονός ότι το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας αξιολογείται θετικά από τη μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών, που αποτελούν μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία, οφείλεται στο ειρηνοποιό πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου…
H. M.