Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια και από τους Ηπειρώτες εξωτερικού

on .

epanastasi

• Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης προγραμματίζουν να γιορτάσουν και οι απόδημοι Ηπειρώτες του εξωτερικού, με εκδηλώσεις που σχεδιάζουν για τους επόμενους μήνες. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψη, έγιναν οι πρώτες ενημερώσεις από τους Προέδρους των Πανηπειρωτικών Ομοσπονδιών.
Πάντως το Παγκόσμιο Συμβούλιο θα οργανώσει κεντρική εκδήλωση με ZOOM και θέμα της «η Συμβολή της Ηπείρου και των Ηπειρωτών στην Επανάσταση του 1821».
Κατά τ’ άλλα, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι:
- Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης θα πραγματοποιήσει την δική της εκδήλωση-ημερίδα την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 και ώρα 2 μ.μ. με θέμα: «Η συμβολή και η προσφορά των Ηπειρωτών εντός και εκτός της Ελλάδος στην εθνική επανάσταση για την απελευθέρωση του γένους μας». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής και στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.
- Η Ηπειρωτική Ομοσπονδία Ωκεανίας (Αυστραλία) θα πραγματοποιήσει τη δική της εκδήλωση την Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 και στη συνέχεια θα παιχτεί ένα μικρό σκετς.
Επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η κάθε μία Ομοσπονδία θα εκδώσει δική της ανακοίνωση / πρόσκληση με τις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα οργανώνουν εκδηλώσεις με επιμέρους θέματα όπως το Σούλι, Παιδεία και Πολιτισμός στα Γιάννενα, η Φιλική Εταιρεία κ.λπ.
Παράλληλα κατά την συνεδρίαση ο κ. Δήμου ενημέρωσε το Δ.Σ. για την κεντρική εκδήλωση της Ένωσης των Εθνικοτοπικών Οργανώσεων που θα γίνει στις 25 Μαρτίου 2021 με κεντρικό ομιλητή τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παπαϊωάννου.
Τέλος το Δ.Σ. ασχολήθηκε και με το Συνέδριο -Γεν. Συνέλευση και τις εκλογές του ΠΣΗΕ που θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι. Το επόμενο Δ.Σ. θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις εκλογές.