Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας: Να επιστραφούν οι περιουσίες των θρησκειών!

on .

DIATHRHSKEIAKO SYMBOYLIO ALBANIAS

• Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας (το απαρτίζουν ο ηγέτης των Μουσουλμάνων της Αλβανίας Μπουγιάρ Σπαχίου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Δυρραχίου των Καθολικών Γεώργιος Φρέντο, ο επικεφαλής των Μπεκτασί Έντμοντ Μπραχιμάγι και ο πάστορας της Ευαγγελικής Συμμαχίας της Αλβανίας Γίλλι Ντότσι), που αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, συνεδρίασε με τη συμμετοχή και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.
Μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν, ήταν και διάφορα θρησκευτικά ζητήματα, που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Ένα από αυτά, το οποίο εκκρεμεί εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή από την εποχή της κατάρρευσης του κομμουνιστικού καθεστώτος, είναι η επιστροφή από το κράτος της περιουσίας των θρησκειών, θέμα μεγάλης σημασίας για τις ίδιες, αλλά και τους πιστούς τους.
Αξίζει να σημειωθεί σε ότι αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία πως δεν της έχουν αποδοθεί ακόμη, παρότι υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις, ναοί και μοναστήρια, αλλά και κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.
Ακόμη, κατά τη συνεδρίαση, όπου η προεδρία του Συμβουλίου για το 2021 (γίνεται ετήσια εναλλαγή) περιήλθε στον επικεφαλής των Μπεκτασί Έντμοντ Μπραχιμάγι, αναλύθηκαν οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές δράσεις σε μια δύσκολη χρονιά, όπως το 2020, όπου ο κορωνοϊός εισέβαλε στη ζωή των ανθρώπων και έφερε τα πάνω-κάτω και εκτιμήθηκε ότι αυτές ήταν ουσιαστικές και χρήσιμες.
Εκτός των άλλων ενισχύθηκαν φτωχοί, ορφανά και οικογένειες, γυρίστηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην 30η επέτειο της θρησκευτικής ελευθερίας κ.λπ.
Κοινά πεδία…
Παρά τις διαφορές τους, οι θρησκείες στην Αλβανία βρίσκουν κοινά πεδία συνεργασίας, ώστε να συμβάλλουν στην ανθρωπιστική ανακούφιση και την ειρηνική συνύπαρξη του λαού.
Πρώτος προς αυτή την κατεύθυνση της στήριξης και της αρμονίας της κοινωνίας κινήθηκε, με λόγο και με δράση, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Σε μια εποχή κοινωνικής παράλυσης, ο κόσμος μας έχει ανάγκη από τα θεμέλια της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Όταν οι θρησκείες μπορούν να συμβάλλουν στην εξομάλυνση των ανθρώπινων αναγκών, οφείλουν να το κάνουν.
Αυτό έγινε στην Αλβανία, με πρωτοπόρο τον κ. Αναστάσιο και είναι παράδειγμα διαθρησκευτικής συνεργασίας διεθνώς.
Οι θρησκείες εκκινώντας από τα πιο εσωτερικά κίνητρα και τις πιο εσώτερες δυνάμεις της πίστης τους, έχουν τη δυνατότητα να βοηθούν μαζί στην επίλυση κρίσεων, καταπολεμώντας το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.
Η αγάπη προς τον Θεό και τους συνανθρώπους μας είναι η κεντρική και θεμελιώδης εντολή του Δημιουργού προς εμάς.
Μέσα από την ποικιλότητα των πολιτισμικών διαφορών και των πεποιθήσεων οι θρησκείες καλούνται να κατανοούν η μία την άλλη στη διαφορετικότητά τους και, όπου υπάρχει η δυνατότητα, να ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινωνικό καλό.
Η.Μ.