Για Καλλιτεχνικό Σχολείο θέλουν το κτίριο της οδού Δομπόλη οι Εικαστικοί Ηπείρου

on .

PALIO PANEPISTHMIO DOMPOLH 8 2 17

• Έχει… ζεσταθεί για καλά η συζήτηση περί αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία εδώ και χρόνια και κατά διαστήματα επανέρχεται στην επικαιρότητα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί οριστική λύση.
Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, όμως στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης του ακινήτου τελευταία έχει μπει δυναμικά και ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ να θέτει το θέμα ανοιχτά προ ημερών και στον Πρωθυπουργό, γεγονός που φαίνεται ότι οδήγησε τον Περιφερειάρχη να χαμηλώσει τους τόνους και μάλιστα για πρώτη φορά να δείχνει διατεθειμένος να κάνει ακόμη και πίσω: «Εάν τελικά με πείσει ο Δήμαρχος ότι θα το αξιοποιήσει ο Δήμος σε οτιδήποτε σκεφθεί και ότι μπορεί να το κάνει, ενδέχεται τελικά να μην επιμείνω να παίξει ρόλο η Περιφέρεια…», τόνισε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ενόψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον Μ. Ελισάφ για το θέμα.

Αντιρρήσεις για τη χρήση του…
Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής Ελισάφ είναι το κτίριο της οδού Δομπόλη να στεγάσει το νέο Δημαρχείο, όμως άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις.
Το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου με υπόμνημά τους εκφράζει έντονα την αντίθεσή του σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αναφέρεται στην πρόταση που κατέθεσε το 2017 για ίδρυση Καλλιτεχνικού Σχολείου και στέγασή του στον χώρο αυτό.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Η πρότασή μας είχε αγκαλιαστεί με θέρμη από την τοπική κοινωνία, γιατί είναι ένα σχολείο που δίνει έμφαση στις Καλές Τέχνες διαθέτοντας κατευθύνσεις Εικαστικών, Χορού και Θεάτρου-Κινηματογράφου λείπει από την περιοχή μας. Μια περιοχή που πάντα έδινε και συνεχίζει να δίνει παγκόσμια καταξιωμένους καλλιτέχνες δημιουργούς, υπηρέτες της τέχνης και του τόπου τους. Η πρόταση για ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Τέχνης η οποία εμφανίστηκε το 2018, θεωρούμε ότι θα μπορούσε να συμπορευτεί ιδανικά με τη δική μας, αφού έτσι θα προάγεται τόσο η ανάδειξη, διατήρηση και συνέχιση των τεχνών όσο και η καλλιέργεια της Αισθητικής Αγωγής μέσω της Καλλιτεχνικής Παιδείας».

Αναβάθμιση της Δημ. Πινακοθήκης
Στο υπόμνημά του το Σωματείο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ακόμη ότι «η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει τη διεκδίκηση ίδρυσης Καλλιτεχνικού Σχολείου στην πόλη και είχε προχωρήσει σε σχετικές εξαγγελίες. Ωστόσο δεν προχώρησε σε υλοποίηση της απόφασή της, αφήνοντάς την ως παρακαταθήκη στην τωρινή Αρχή, στην οποία θεωρήσαμε σκόπιμο και επαναφέραμε το ζήτημα τονίζοντας συμπληρωματικά την αναγκαιότητα αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου της Δημοτικής Πινακοθήκης των Ιωαννίνων. Η Δημοτική Πινακοθήκη για χρόνια στεγάζεται σε ένα κτίριο, το οποίο αδυνατεί να εκπληρώσει ένα από τα σημαντικότερα μελήματά της που είναι η προβολή της μόνιμης συλλογής έργων Τέχνης που κατέχει και η διαφύλαξη αυτών των καλλιτεχνικών θησαυρών. Σημαντικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων εικαστικών καλλιτεχνών εξακολουθούν να παραμένουν σε υπόγειες αποθήκες με κίνδυνο καταστροφής τους` τα δε έργα του Χρίστου Δαγκλή ακόμη δεν έχουν αποκτήσει το δικό τους εκθεσιακό χώρο παρά την υπόσχεση του Δήμου προς τη δωρήτρια…».

Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν οι Εικαστικοί Ηπείρου πιστεύουν ότι «είναι επιτακτική ανάγκη το κτίριο της οδό Δομπόλης να αποδοθεί στους δημότες της πόλης με στόχο την επαναφορά της εκπαιδευτικής χρήσης του και ταυτόχρονα τη λειτουργία Κέντρου Τέχνης. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να δημιουργήσει ένα Πρότυπο Κέντρο Πολιτισμού και Σύγχρονης Τέχνης, αντάξιο της πόλης των Ιωαννίνων, όπου θα φιλοξενείται ένας πολύτιμος φορέας τυπικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (καλλιτεχνικό σχολείο) και συγχρόνως θα προβάλλεται η καλλιτεχνική κληρονομιά και η σύγχρονη τέχνη σε συνδυασμό με δράσεις μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό και Βαλκανικό πνευματικό πόλο έλξης επισκεπτών.
»Ευελπιστούμε πως οι προτάσεις μας ως Σωματείο Ηπειρωτών Εικαστικών Καλλιτεχνών αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών θα γίνουν αποδεκτές και θα τύχουν της στήριξης της Σχολής Καλών Τεχνών και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας».